Overslaan en naar de inhoud gaan

Clickfraude is groeiend probleem

Een steeds groter deel van de onlineadvertisinginkomsten wordt gegenereerd door frauduleuze clicks.
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Het pay per click-succesverhaal van Google en consorten heeft een keerzijde. Er wordt steeds meer mee gefraudeerd in de vorm van nepclicks. De onderzoekers en consultants die online advertising bestuderen, schatten dat 10 tot 15 procent van de clicks fake is. Dat komt momenteel neer op een bedrag van zo’n 1 miljard dollar per jaar. Het kan op den duur funest zijn voor online advertising, waarvan nu juist de charme is dat de adverteerder alleen betaalt voor elke keer dat een echte internetgebruiker zijn advertentie echt aanklikt.
Google en Yahoo zeggen dat ze er alles aan doen om ongeldige clicks uit hun systeem te weren, maar dat lijkt niet erg te lukken. Zoals een voormalige Yahoo-manager (die anoniem wil blijven) zegt: ‘Adverteerders zouden zich zorgen moeten maken. Een goed uitgevoerde clickfraudeaanval is nauwelijks, zo niet onmogelijk te ontdekken.’

related partner content for mobile comes here

Er wordt op verschillende manieren gefraudeerd. Er zijn bijvoorbeeld paid to read-kringen, vaak met honderden of duizenden leden (wereldwijd verspreid), die gezellig een avondje banners gaan zitten aanklikken op foute parked sites. Parked sites zijn - meestal bonafide maar soms malafide - sites van domain-parking-bedrijven, waarnaar zoekmachines hun advertenties herdistribueren.

Fraude vindt ook plaats via clickbots: softwareprogramma’s die worden gebruikt om geautomatiseerd advertenties aan te klikken. Sommige clickbots kunnen zelfs maskeren wat de bron en het tijdstip van clicks is - waardoor nepclicks nauwelijks nog zijn te identificeren. En er zijn botnets: netwerken van computers die zijn geïnfecteerd met software, zodat ze op afstand kunnen worden bestuurd. Zo kunnen netwerken van duizenden computers worden ingezet om nepclicks te genereren. Advies aan adverteerders: wees op je hoede. Als je merkt dat je plotseling grote aantallen rare clicks krijgt, bijvoorbeeld uit landen als Syrië, Mongolië en Botswana, is er een goede kans dat je getild wordt.

Bron: BusinessWeek

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in