Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom zou de politiek nog vertrouwd moeten worden?

• D66, GroenLinks en PvdA, die fel voorstander waren van het correctief referendum, hebben hun keutel ingetrokken. Dat is politiek: je…
Miniatuurvoorbeeld
Miniatuurvoorbeeld

• D66, GroenLinks en PvdA, die fel voorstander waren van het correctief referendum, hebben hun keutel ingetrokken. Dat is politiek: je bent later tégen waar je eerst hevig vóór was.

related partner content for mobile comes here

Maar de kiezers blijven daardoor ongetwijfeld vertrouwen houden in ónze vorm van democratie, toch?

• GroenLinks beloofde Nederland te gaan veranderen. En start nu met een ‘uitsterfbeleid’ voor Artis voor te stellen.

Zo krijg je vast wel draagvlak voor je plannen Jesse…!

• Diverse Tweede Kamerfracties en bewindspersonen zijn ontstemd omdat het nieuwe kabinet straks verplicht 2,1 miljard euro moet steken in betere verpleeghuiszorg. Nadat verantwoordelijk staatssecretaris Van Rijn (VWS) in minstens zes Kamerdebatten was gemolesteerd over de kwestie, liet hij Zorginstituut Nederland normen opstellen voor de personele bezetting in verpleeghuizen. Maar die kwaliteitsnormen van het instituut lijken bindend te zijn. De 2,1 miljard euro, nodig om de norm te kunnen waarmaken, móet de komende kabinetsperiode op tafel komen, meldt Van Rijn. Niet alle bewindspersonen en zorgwoordvoerders van de Tweede Kamer hadden zich het verplichtende karakter van die uitgave gerealiseerd, meldde de Volkskrant. Maar Kamerleden vonden wel, dat ze zelf eerder aan de bel hadden kunnen trekken.

U snapt: dát is nou politiek: je gaat als volksvertegenwoordiger uiteraard akkoord met normen en uitgaven die je niet kunt overzien. En bent daar later nog boos over ook.

• We zijn als politiek trouwens toch zuinig op de belastingcentjes. Vanaf 1995 zijn er 22 parlementaire onderzoeken waaronder parlementaire enquêtes gehouden naar verwachte misstanden bij overheid en politiek. Meerdere van die onderzoeken hadden met verkeerde aanwending van miljarden guldens en later euro’s te maken. Door verkeerd management of onvoldoende toezicht. Tot grote verontwaardiging van ‘de’ politiek. Maar ja, een Tweede Kamer is natuurlijk geen politieagent. Kom nou!

Desondanks blijven we natuurlijk vertrouwen houden in onze politieke organen?

• De VVD heeft een streng beleid als zich mogelijke fraudeurs, zwendelaars en andere financiële wizzkids onder hun eigen volksvertegenwoordigers aandienen. Tot en met het aanpakken van de eigen voorzitter, die een duistere deal had gesloten waar hij behoorlijk beter van werd.

Mogen we er dus van uit gaan dat de kiezers onverminderd vertrouwen in de VVD hebben?

• Het is natuurlijk ook heel normaal als je je van je partij afsplitst. Je hebt alles aan die partij te danken. Je was akkoord met de beginselen en het partijprogramma en het eventuele regeerakkoord als je partij tot de heersende coalitie was toegetreden. Dús logischerwijze stap je dan een tijdje later op. Tientallen Kamerleden hebben dat de laatste decennia gedaan.

Maar laten we hen toch vooral stuk voor stuk het voordeel van de twijfel gunnen. Hevige twijfel graag.

• Trap vooral na als politicus. Je bent de eerste niet. Nu weer dat boek van oud-VVD-Kamerlid Ybeltje Berckmoes: ‘Voorlichting loopt met u mee tot het ravijn, mijn ontluisterende jaren in de VVD-fractie’.

Dan laat je tenminste zien dat je snapt dat vertrouwen dé pasmunt van de politiek is.

• We hebben een premier die al de kriebels krijgt wanneer hij woorden als ‘visie’ en ‘liefde’ hoort, die een strafblad aan gebroken beloftes heeft en die we vervolgens algemeen als buitengewoon bekwaam typeren. Als dat geen blind vertrouwen is?!

Nou ja, hij was dan ook de grote winnaar bij de recente Tweede Kamerverkiezingen: 8 zetels verlies… Zijn spindoctors moeten inderdaad met hem zijn meegelopen tot aan het ravijn.

• Half Nederland ging in 2012 tekeer tegen Rutte en Samsom omdat ze razendsnel klaar waren met de formatie van het kabinet-Rutte II. Anno nu vergen de onderhandelingen voor Rutte-III al een half jaar, omdat de vier mogelijke partners de risico’s op mislukken zo klein mogelijk willen houden. En nu is het wéér niet goed bij de spraakmakers in de media en elders.

Maar onze democratie laat toch een veelheid van partijtjes toe? Ze dwingt toch nergens tot meerderheden vormen vóór de verkiezingen ? Er is toch helemaal geen deadline voor een kabinetsformatie?

Nou dan, deze vorm van democratie accepteren politici en kiezers toch zelf?

• Nog gekker, je gaat als kiezer dan wel naar de stembus, maar je weet absoluut niet welke regeringscombinatie er uit rolt en met welk regeerprogramma. Waarom gaan we nog naar de stembus, eigenlijk?

Dát is pas vertrouwen in de politiek!

Maar waar steunt ons vertrouwen eigenlijk nog op?

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in