Slechthorenden weer vergeten in crisiscommunicatie Corona, maar nu gaat het goed
Opnieuw zijn de doven en slechthorenden over het hoofd gezien in de crisiscommunicatie van overheid en publieke omroep. Een protestactie van de 26-jarige Machiel Ouwerkerk tijdens het NOS Journaal heeft er nu voor gezorgd dat de achtuurjournaals voorlopig met een gebarentolk worden uitgezonden, evenals de persconferenties van Mark Rutte.
Ouwerkerk verscheen dinsdagavond achter verslaggever Joris van Poppel toen live inging op de Brabantse maatregelen. Hij liet een bord zien met de tekst: ‘Waar is de gebarentolk voor doven in tijden van crisis?’
Vacatures
Allround Marketeer
CovetrusCampagneleider fondsenwerving
Natuur & MilieuSenior communicatieadviseur Milieu & Veiligheid
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en MilieuPijnlijk
Die vraag was niet alleen volkomen terecht, maar ook bijzonder pijnlijk. Nog geen negen maanden geleden zegde minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid de Tweede Kamer toe de crisiscommunicatie voor kwetsbare groepen, waaronder doven en slechthorenden, te verbeteren.
Hij deed dit op verzoek van de Tweede Kamer na de aanslag in Utrecht van een jaar geleden. Voor veel doven en slechthorenden wisten niet wat ze moesten doen omdat het nieuws voor hen niet te volgen was.
Een van de aanbevelingen uit de evaluatie van ‘Utrecht’ was de inzet van gebarentolken tijdens crises. Na negen maanden blijkt dat nog allerminst een automatisme.
De protesten van onder anderen Machiel Ouwerkerk hebben succes gehad. Het NOS Journaal zendt zijn bulletins van acht uur inmiddels met gebarentolk uit, en ook in de persconferentie waarin Mark Rutte de maatregelen aankondigde tegen het coronavirus was er een gebarentolk aanwezig.
Reacties:
Om te kunnen reageren, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan en betaal € 1,- voor de 1e maand.
Ja, ik wil lid wordenLog InOm een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lidNou, om 15u was ze er wel hoor, de tolk :-) Applaus!
Dat klopt, ik ben altijd onder de indruk dat de tolken soms complexe boodschappen zo snel weten te 'gebaren'. Ik vind het alleen wat frappant dat er zo deemoedig beterschap werd beloofd na 'Utrecht' en daar blijkbaar niks mee is gedaan, anders zou er wel een soort protocol zijn geweest waarin dit was meegenomen neem ik aan.
Zeker slecht. Maar laten we ook niet vergeten dat er in Nederland ook 2,5 miljoen laaggeletterden zijn (autochtone bevolking) met vaak ook beperkte digitale vaardigheden en daarnaast veel buitenlandse werknemers en migranten.
Dat is zeker zo Frank. Hoe zou jij ze informeren?
Eens, maar één keer is wel genoeg, Jasper! ;-)
Eens, maar drie keer is echt te veel hoor, Jasper! ;-)