De invloed van stress op je creativiteit
Alles over bedrijfsverzekeringen.
In de media, communicatie- en marketingwereld draait alles om creatief en innovatief denken. Maar wat doe je als stress om de hoek komt kijken en je hierdoor even geen inspiratie meer hebt? In dit artikel leggen we uit wat de impact is van stress en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.
Wat is stress?
Heb je een creatief beroep? Waarschijnlijk weet je dan als geen ander dat je inspiratie niet altijd kunt afdwingen. Dat kan soms stressvolle situaties opleveren, zeker als je te maken hebt met strakke deadlines, een nieuwe klant of een veeleisende opdrachtgever.
Stress doet je creativiteit niet goed. Integendeel: het kan creatief denken juist belemmeren. Hoe werkt dat precies? Wanneer je onder stress staat, produceert je lichaam het hormoon cortisol. Dit kan nuttig zijn wanneer je bijvoorbeeld nog snel een deadline moet halen. Als je langere tijd wordt blootgesteld aan hoge cortisolniveaus, kan het ook negatieve gevolgen hebben. Langdurige stress maakt het namelijk lastiger om helder te denken, flexibel te zijn en innovatieve oplossingen te vinden. Dit zijn juist de vaardigheden die belangrijk zijn als je creatief werk hebt.
Wat gebeurt er als je stress negeert?
Iedereen heeft weleens stress op werk. Zolang je de kans krijgt om weer te herstellen, is dit in principe niet iets om je direct zorgen over te maken. Als deze stress te lang aanhoudt en je jezelf niet voldoende rust biedt, moet je wel oppassen. Deze situatie kan op termijn namelijk leiden tot overspanning of zelfs een burn-out, waardoor je langdurige lichamelijke, emotionele en creatieve uitputting hebt. Dit is iets wat je natuurlijk wilt voorkomen!
Door overspanning of een burn-out kan je een tijd uit de running zijn, waardoor je niet kunt werken. Als je in loondienst bent, krijg je gelukkig wel doorbetaald. Om de kosten te dekken, kiezen veel werkgevers ervoor om een verzuimverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt de loonkosten van zieke werknemers en biedt ondersteuning bij re-integratie. Dit bevordert het herstelproces, wat uiteindelijk zowel jou als je werkgever ten goede komt. Zo’n financieel vangnet is fijn, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen!
Hoe ga je om met stress op werk?
Je kunt stressvolle situaties niet altijd voorkomen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om er goed mee om te gaan, waardoor het niet ten koste gaat van jouw creativiteit. Een paar praktische tips:
- Goede balans tussen werk en privé: Merk je dat je minder efficiënt bent en dat dat ten koste gaat van je productiviteit? Neem je irritaties mee naar huis? Het kan dan zo zijn dat je werk-privébalans is verstoord. Er zijn verschillende manieren om dit te verbeteren. Zeg eens ‘nee’ tegen je werkgever en maak duidelijke afspraken over wat er van je verwacht wordt buiten werktijden.
- Neem voldoende pauzes: Neem tijdens je werkdag voldoende pauzes. Ga even wandelen, luister naar wat muziek of maak een praatje met je collega. Dit helpt je te ontspannen. Zorg er daarnaast ook voor dat je jezelf in je vrije tijd voldoende tijd geeft om goed op te laden.
- Gezonde levensstijl: Benut je vrije tijd op een gezonde manier. Eet gezonde maaltijden, beweeg voldoende en zorg ervoor dat je voldoende slaapt. Dit helpt je lichaam om beter met stressvolle situaties om te gaan.
- Stel jezelf geen onhaalbare doelen: Krijg je te weinig tijd voor een opdracht of taak? Je opdrachtgever kan dan niet verwachten dat het eindresultaat binnen die tijd helemaal perfect is. Bespreek dit tijdig en geef aan dat je meer tijd nodig hebt voor een beter resultaat.
- Delegeer als dat nodig is: Heb je collega’s die minder te doen hebben dan jij? Vraag eens of zij jou kunnen helpen. Veel handen maken licht werk.
- Wissel werkzaamheden af: Varieer tijdens je werkdag je taken en projecten. Dit bevordert je creatieve flow en hierdoor voorkom je bovendien mentale vermoeidheid.
- Mindfulness en ontspanning: Technieken zoals meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen helpen om stress te verminderen en je geest te kalmeren. Er zijn tegenwoordig verschillende apps die je hierbij kunnen helpen.
- Praat erover: Ervaar je veel stress en zit dit jouw creativiteit in de weg? Kaart het aan bij je leidinggevende of collega’s. Vaak kunnen zij het relativeren en weer een nieuw licht schijnen op jouw situatie. Helpt dit niet? Aarzel dan niet om op tijd professionele hulp te zoeken, zeker wanneer je symptomen van overspanning of een burn-out ervaart.
Goed met stress omgaan
Af en toe een beetje stress hebben hoort erbij, maar als het langdurig je creativiteit in de weg staat, is het tijd om actie te ondernemen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om ermee om te gaan en erger te voorkomen. Zo heb je hopelijk in een mum van tijd je creatieve inspiratie weer teruggevonden!
Alles over bedrijfsverzekeringen.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid