Overslaan en naar de inhoud gaan

Verwoordingskracht: dát maakt het verschil

Bijzondere woorden maken meer indruk. Desnoods bedenk je ze zelf.
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

In in Het Financieele Dagblad (Zie ook Adformatie , week 52, 2014, red.) stelt Roland van der Vorst dat de digitalisering heeft gezorgd voor een spectaculaire opkomst van het beeld.

related partner content for mobile comes here

Schermtechnologie maakt dat elke gedachte of emotie visueel kan worden overgedragen. En die beeldcultuur is welkom, zo stelt hij, want informatie moet steeds sneller worden verwerkt, maar ondertussen delft echter het woord het onderspit. Boven de 140 tekens worden mensen zenuwachtig.

Conceptueel denken

Ook aan de top van veel bedrijven worstelt men met het woord en zoekt men de toevlucht tot abstracties om de complexiteit het hoofd te bieden, aldus van der Vorst. Conceptueel denken wordt belangrijker, waarbij enerzijds verbeeldingskracht een rol spelt, maar zeker ook ‘verwoordingskracht’ (een woord dat niet in het Nederlandse woordenboek voorkomt, maar wel in het Belgische…).

Voor het antwoord op de vragen van deze tijd heb je woorden nodig die net zo precies zijn als een cijfer en zo veelzeggend als een beeld.

Bijvoorbeeld bij strategische vraagstukken op het vlak van visie, missie en ambitie formulering, is verwoordingskracht belangrijk.

Omdat het niet gaat om het voorspellen van de toekomst, maar het voorstellen van de toekomst.

Beelden zijn niet eenduidig

Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden, luidt de uitdrukking, maar dat is dan dus ook precies het probleem. Beelden zijn niet eenduidig, niet precies en vaak voor meerdere uitleg vatbaar. En dat willen we niet als het gaat om het uitdrukking geven aan waar de onderneming voor staat en gaat. Daar hebben we zorgvuldig gekozen woorden voor nodig.

Antwoord bijvoorbeeld op de steeds meer gestelde vraag ‘waarom?’ (Start with Why), kan natuurlijk niet in een beeld worden uitgedrukt, maar vraagt om tot de verbeelding sprekende, richtinggevende, betekenisvolle woorden.

Hero Group

Zo wil het Zwitserse Hero Group kort maar krachtig, geïnspireerd door haar historie (geen heden en toekomst zonder verleden), kennis en kunde inzetten ‘to conserve the goodness of nature’. In een steeds meer urbane wereld (rond de 80 procent van de wereldbevolking leeft op termijn in steden), wordt het conserveren van voedsel steeds belangrijker (waarbij het goede van de natuur wordt behouden en tijd en ruimte kunnen worden overwonnen).

Tegelijkertijd wordt het conserveren van Moeder Aarde als totaal een belangrijke uitdaging op het vlak van corporate social responibility. In dit licht heeft Hero Group bijvoorbeeld het opgezet ter bescherming van de voor de natuur zo essentiele bijen populatie in de wereld.

BPD

is de nieuwe missie van de Europese gebiedsontwikkelaar BPD, het voormalige Bouwfonds. BPD wil niet langer gewoon nieuwbouwhuizen bouwen, maar ‘levende leefomgevingen’ ontwikkelen, waarbij een aantal kenmerken zijn geformuleerd aan de hand waarvan getoetst kan worden of een leefomgeving ook daadwerkelijk als ‘levend’ (nu en later) kan worden betiteld.

Het zich inmiddels ook internationaal voorspoedig ontwikkelende La Place wil ons tenslotte helpen . Van oudsher is datgene wat lekker is niet per se goed voor ons en is datgene wat goed voor ons is, niet per se lekker (‘eet je spruitjes op!’). La Place combineert op een voortreffelijke manier lekker en goed.

De strijd tegen de clichés

Ook op het vlak van branding en communicatie speelt verwoordingskracht een belangrijke rol. Tekstschrijver van de worsteling van merken om ons collectieve geheugen binnen te wurmen en ‘’.  

Met woorden is het als met mensen, stelt Toorenaar: ‘De bijzondere maken meer indruk’. Hij geeft een aantal voorbeelden. Hoe vaak komt het woord motor bijvoorbeeld voor in reclameboodschappen voor levensmiddelen? Nooit. Daarom was ‘Melk. De witte motor’ ijzersterk.

NMB denkt met u mee

Toen Albert Heijn zijn prijzen verlaagde, koos de kruidenier voor een bijzondere verwoording: ‘‘s Lands grootste kruidenier gaat op de kleintjes letten’. Die uitdrukking werd zijn bezit, zoals eerder het weinig gangbare meedenken opgeëist was door de NMB: ‘De NMB denkt met u mee’.

Merken die hun verhalen doorspekken met woorden als voordeel, voordelig, belevenis, vrij, ontdekking, lekker, goed, blij, smakelijk, succes en resultaat worden de toegang tot ons geheugen veelal ontzegd. Merkwaardigheid is waar het om draait.

Zorg voor je eigen woorden, desnoods bedenk je ze. Mona noemde zich jarenlang ‘de zuivelste verwenner’.

De Vara riep ons op om ‘verschillig’ te zijn. En ‘Het Zwitserlevengevoel’ staat sinds 2006 zelfs in de grote Van Dale. Het is het enige op een reclamebureau bedachte woord met een merknaam erin dat het woordenboek ooit haalde.

Hoe luiden de slogans van hiervoor genoemde merken als Optimel, Manpower, Albert Heijn en Mona anno nu trouwens?

Precies, verwoordingskracht maakt het verschil.

 

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in