Is Fring de app die freelancers en opdrachtgevers bij elkaar brengt?

Fring is hot. In een maand tijd hebben al duizend vrije vogels de app ontdekt. Reden genoeg om in de achtergrond van Fring te duiken.

Edwin van de Bospoort

Opeens was daar Fring. Een app waarmee je eigenlijk maar één ding kunt: de beschikbaarheid van freelancers checken. De geestelijk vader van Fring is Edwin van de Bospoort. Hij is tevens de UX designervan de app. Edwin is al ruim tien jaar werkzaam als freelance user interface designer en user experience strateeg. Hij is een freelancer zoals freelancers horen te zijn: met een ondernemershart. Hij heeft zijn eigen bureau gehad en al twee keer een app gelanceerd. 

Een centraal punt voor freelancers om hun beschikbaarheid door te geven

Een freelancer is lid van heel veel groepjes, clubjes, platformen, collectieven en flexibele schillen van ontwerpbureaus. Maar als ie tijd heeft gaat ie niet een voor een al die clubjes laten weten dat ie beschikbaar is. Zo heeft Randstad een app voor haar uitzendkrachten. Elke kracht moet die app gebruiken en heel minitieus in de calendar zijn of haar beschikbaarheid aangeven.

Zeer ongebruiksvriendelijk. Freelancers willen niet voor elke opdrachtgever een aparte calendar bijhouden. Met Fring kunnen ze op één plek hun beschikbaarheid opgeven. En iedereen die deze freelancers wil inhuren, kan hen op die plek volgen. En dan is het natuurlijk maar te hopen voor Fring dat dit ook gaat gebeuren. 

Warm versus koud

Het unieke van Fring is de gedachte van het warme netwerk. Alle freelance marktplaatsen – zoals Freelance.nl, Jellow, BrainNet - gaan uit van het koude netwerk: aan de ene kant hebben ze een enorme bak met kandidaten en aan de andere klant een bak met opdrachtgevers. En als businessmodel gaan ze bij een match geld verdienen. Of bij een plaatsing gooien ze een percentage op het uurtarief. Dat zijn grote, koude, onpersoonlijke marktplaatsen. Fring is je kleine, warme en persoonlijke schil met freelancers.
 

Beschikbaarheid als enige functionaliteit

Edwin heeft Fring ontwikkeld voor kleine bemiddelaars en voor freelancers zelf. Daarom is de functionaliteit teruggebracht naar één simpele vraag: welke freelancer is beschikbaar? Warme bemiddelaars kennen hun freelancers namelijk al. Ze hebben ze een keer ontmoet, kennen hun portfolio en hun cv. En ze weten ook waar de freelancers wonen en in welke regio ze bereid zijn te werken. Dus al die informatie hoeft Fring je niet te vertellen. Maar met Fring heb je als warme bemiddelaar wel je hele flexibele schil in je broekzak. En tijdens een sales gesprek kun je meteen vertellen wie beschikbaar is. 
 

Het businessmodel

Edwin van de Bospoort heeft de app zelf gebouwd en gefinancierd. Maar gratis bestaat niet, dus vroeg of laat zal er geld in moeten worden gestopt. “Misschien kan Fring bestaan zonder businessmodel. Doordat een grote partij – of een consortium van partijen – de app in stand wil houden. Zodat het centrale databestand blijft bestaan en de professionele afnemers er gebruik van kunnen blijven maken. Maar het kan ook zijn dat het straks gefinancierd wordt door de freelancers zelf, zoals The FreeForce. Een andere mogelijkheid kan het API-businessmodel zijn, waarmee je de data over beschikbaarheid in je eigen database kunt actualiseren.”

Hoe lang blijft Fring warm?

Weten of een freelancer beschikbaar is of niet is waardevolle informatie. De grotere bemiddelaars en recruiters zien dat en kloppen nu aan bij Fring. En dat betekent dat Edwin toch moet gaan sleutelen aan de functionaliteiten. Bijvoorbeeld door een apart profiel te ontwikkelen voor de bemiddelaars. Want die hoeven hun beschikbaarheid natuurlijk niet op te geven. En de eerste stap richting koud is eigenlijk al gezet. Want als gebruiker van de app kun je bij elke freelancer tags invullen. Kernwoorden – zoals de skills van de freelancer en programma’s waarmee hij of zij werkt – waarmee je snel kunt filteren in het grote aanbod. Dit zegt Edwin hierover: “Het is nu een minimum viable product. Wat ik - afhankelijk van de vragen van de markt - altijd nog kan uitbreiden met andere functionaliteiten. En ik wil ook weten van de bemiddelaars wat ze er graag in willen hebben. En dan ga ik dat oplossen.”  

Hoe lang blijft Fring klein? 

In de afgelopen jaren heb ik heel wat initiatieven zien opduiken en ook weer zien verdwijnen. Ik durf bijna niet te voorspellen wat wel gaat werken en wat niet. Sommige gegarandeerde flops bestaan nog steeds en sommige doodgeverfde winnaars verdwenen als sneeuw voor de zon. Maar Fring is anders. Doordat het is ontstaat vanuit het warme netwerk en is begonnen met een enorme basic functionaliteit, zou het best wel eens succesvol kunnen worden. Of, om Edwin hierover te quoten: “Fring gaat fucking groot worden!”

Minpuntje: Fring is nog niet op desktop

De app is gemaakt met Flutter. Dat programma duwt het ontwerp automatisch naar een Android- en een iPhone-versie, maar nog niet naar web. En dat is jammer. Want als bemiddelaar heb je eigenlijk beide nodig. Een webversie zodat je snel kunt switchen naar LinkedIn en mail. En een app om bij een klant meteen de beschikbare kandidaten te zien. 

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Kees
Als het alleen maar voor mobieltjes is, dan heb je er niet veel aan.
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie