Studio Beeckestijn heeft een mijlpaal bereikt met de 50ste podcastaflevering! Om deze speciale gelegenheid te vieren, verwelkomen Hans en Bart Molenaar, de grondleggers van Beeckestijn, je voor een bijzondere editie. Ontdek het ontstaan van Beeckestijn, hun benadering van opleidingen, en krijg inzicht in de uitdagingen van de opleidingsmarkt en hoe relevant te blijven.
De sleutel tot succes
In een dynamische omgeving waar klantgedrag, businessmodellen en technologische vooruitgang voortdurend in beweging zijn, deelt Hans zijn visie op een leven lang leren en de uitdagingen binnen het hoger onderwijs. Hij onderstreept het belang voor organisaties en professionals om flexibel en adaptief te zijn, omdat zij die goed omgaan met deze voortdurende veranderingen het meest succesvol zullen zijn.
Het dichten van de kenniskloof
Hans deelt zijn bezorgdheid over een groeiende kloof tussen wat er op scholen wordt onderwezen en wat bedrijven daadwerkelijk nodig hebben. Hij pleit voor een meer praktische benadering op Hbo-instellingen, met betrokkenheid van docenten die uit de praktijk komen. In de podcast illustreert Bart met een praktijkvoorbeeld hoe Hbo-instellingen soms de snel veranderende ontwikkelingen niet kunnen bijhouden.
Verder dan blogs: de kracht van voortdurende educatie
Velen geloven dat ze geen verdere opleiding nodig hebben, omdat ze al actief zijn met vakliteratuur, blogs volgen en regelmatig met vakgenoten praten. Maar als je daadwerkelijk wilt excelleren in het aansturen van mensen en bureaus, als je relevant wilt blijven in je functie of vakgebied, dan overstijgt de behoefte aan ontwikkeling en bijscholing het simpele lezen van blogs. Lezen is een goed begin, maar echte impact vergt actieve toepassing van nieuwe kennis en vaardigheden. Hans en Bart gaan dieper in op de consequenties van stagnatie in ontwikkeling en delen Hans' inzichten over de waarde van permanente educatie.
Onbewust onbekwaam: de realiteit onder de oppervlakte van organisaties
In vele organisaties speelt onbewuste onbekwaamheid een rol. Hoewel velen geloven dat ze goed geïnformeerd zijn, blijkt de praktijk vaak anders. Bart deelt een veelvoorkomend voorbeeld dat hij regelmatig tegenkomt bij zowel deelnemers als organisaties.
Capability scan
Beeckestijn heeft sinds kort een capability scan ontwikkelt. Dit is een self assesment waarbij men zichzelf moet scoren op bepaalde skills en competenties. De scan is inmiddels al door acht partijen afgenomen en de uitkomsten zijn bijzonder, ze zijn bijna allemaal hetzelfde. Wat is hier aan de hand? Bart vertelt het je in deze aflevering.
Persoonlijke groei on the spotlight: hoe Hans en Bart relevant blijven
Terwijl Hans en Bart in deze aflevering delen hoe professionals en organisaties hun relevantie behouden, werpen ze ook een blik op hun eigen strategieën. Hans richt zich voornamelijk op voortdurend leren en ontwikkelen. Hij deelt de initiatieven die hij neemt om zelf up-to-date te blijven en onthult het meest inspirerende aspect van zijn vak. Bart, met zijn rijke ervaring, volgt een andere benadering om bij te blijven. Hij deelt wat zijn vak zo uniek maakt en hoe hij hands-on blijft leren. Kortom, de sleutel tot succes in elk vakgebied ligt in voortdurende zelfverbetering.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!