De oranjeleeuwinnen hebben gestreden tot aan de kwartfinales van het WK Voetbal, onze hockey- en volleybalsters stomen zich klaar voor de Europese kampioenschappen deze maand en in november is ook het handbalteam aan de beurt voor het WK. Om de nationale vrouwenteams dichterbij hun droom te brengen en anderen te inspireren hun hart te volgen, is DHL in samenwerking met sportbonden Nevobo, KNHB, KNVB en NHV het initiatief #SameDream gestart. Sinds 1 juli heeft DPG Media zich verbonden aan dit partnership en vervult AD de rol als mediapartner. Wij spreken met Rennie Rijpma, hoofdredacteur van AD, over het belang van #SameDream.
‘Trots dat de pagina Vrouw weg is uit AD’
Rijpma is sinds twee jaar hoofdredacteur van het AD, maar werkt al sinds 2012 bij de krant. “Toen ik begon bij het AD hadden we in de maandagkrant altijd een pagina ‘Vrouw’”, vertelt Rijpma. “Dat was omdat het sportkatern op maandag heel dik was en vooral heel mannelijk. De pagina ‘Vrouw’ was er als tegenhanger. Zo was er voor ieder wat wils. Ik ben er heel trots op dat die pagina eruit is, want het is heel gek om dat zo te markeren. Die aandacht voor mannen en vrouwen, dat moet door de hele krant en op de website goed verdeeld zijn. Daar heb je geen aparte pagina voor nodig, dan wordt het een soort excuuspagina. Nu zit dat veel meer door de hele titel heen.”
Sport verbindt
Sport is eigenlijk altijd al belangrijk geweest voor het AD. Rijpma: “In 1946 is de krant ontstaan, vlak na de oorlog. Het was de eerste titel die werd opgericht die los stond van de religieuze zuilen. Het is niet voor niets dat we het Algemeen Dagblad heten, want we zijn voor een heel breed publiek. Je bent wel op zoek naar hetgeen dat mensen verbindt en daarin is sport heel belangrijk. Vanaf de start van het AD tot nu heeft sport altijd een belangrijke positie ingenomen. Mannensport is nog altijd heel dominant, vooral als het gaat om voetbal. Ik ben 51 jaar en ik ken vriendinnen van mijn leeftijd die niet mochten voetballen, want ‘dat was voor jongens’. Bij mij was het juist andersom: ik moest voetballen. Dat had ook te maken met mijn vader die voorzitter was bij de vereniging. Als we nu kijken naar waar we tegenwoordig als Nederland het verschil in maken, dan is dat steeds meer in de vrouwensport. Het zijn steeds vaker de vrouwen die zich op belangrijke sportpodia manifesteren. Het partnership rondom #SameDream helpt weer om daar extra aandacht aan te geven.”
Schijnwerpers op de sportvrouwen
Als mediapartner van #SameDream heeft het AD toegang tot sporters, teams en ambassadeurs, zoals Pien Sanders (hockey) en Jackie Groenen (voetbal). Ook produceren de partners van #SameDream een online videoserie met een aantal speelsters van de nationale teams die via AD Play, het videoplatform van AD, te zien zien zal zijn. Rijpma: “Vrouwen trainen even hard als mannen, ze doen en laten evenveel voor hun sport. We willen graag de schijnwerpers nog meer richten op deze sportvrouwen om hun prestaties de aandacht te geven die ze verdienen.”
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!