Hak’s ‘Boonus-calculator’ toont kostenvoordeel peulvruchten

Consumenten zien peulvruchten over het hoofd als geschikte vleesvervanger. ‘Supermarkten moeten peulvrucht een beter podium geven.’

Wraps: van gehakt naar kidneybonen

Hak introduceert de ‘Boonus-calculator’. Dat is een online tool die volgens het merk inzichtelijk maakt wat je precies kunt besparen als je vlees een keer vervangt door peulvruchten. Hak: ‘Bonen zijn namelijk een bron van plantaardige eiwitten.’

De calculator vergelijkt de gemiddelde categorieprijs van vlees in een maaltijd, met de gemiddelde categorieprijs van een geschikt alternatief in peulvruchten. De wissel van vlees naar peulvruchten, zo berekent Hak, kan voor een gezin al gauw oplopen tot honderden euro’s per jaar. ‘Als een gezin van vier personen bijvoorbeeld twee keer per week kipfilet vervangt door kikkererwten, dan levert dat een jaarlijkse besparing op van 476 euro.

Bonenonderzoek

De consumenteninzichten onder de introductie van de ‘Boonus-calculator’, komen uit een consumentenonderzoek dat Hak liet uitvoeren; het ‘Nationale Bonenonderzoek’. Daaruit blijkt dat twee derde van de Nederlanders de peulvrucht (denk aan de bruine boon, linzen of de kidneyboon) nog niet als geschikte vleesvervanger ziet. Hak: ‘En dat terwijl een gezin honderden euro’s per jaar kan besparen als ze vlees een keer per week verruilen voor bonen. Die wissel is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het klimaat, want bonen hebben een lagere CO2-uitstoot.’

Lekker klaarmaken

Het onderzoek laat ook zien dat veel Nederlanders nog niet weten hoe ze bonen lekker kunnen klaarmaken. Zeker een derde van de consumenten geeft aan niet te weten wat voor gerechten ze kunnen maken met peulvruchten. Zij geven aan dat dat een drempel is om vaker bonen te gaan eten. Het is dan ook maar de vraag of het kostenvoordeel – te berekenen met de calculator – een belangrijke drive zal zijn vlees te vervangen door peulvruchten. Toch zegt Hak te hopen dat de calculator de consument in beweging krijgt. Het haalt daarbij recente CBS-cijfers aan waaruit blijkt dat consumenten door de hoge vleesprijs vaker andere keuzes maken. Hak: ‘Ons onderzoek bevestigt dit: Sommige Nederlanders kiezen vanwege de prijs voor minder vlees (29%). Anderen gaan juist vaker voor goedkoper vlees (32%), bijvoorbeeld in grootverpakking of zonder keurmerk.’

Voorbeeld Boonus-berekening
Voorbeeld Boonus-berekening

Podium voor peulvrucht in supermarkt

Nicole Freid, algemeen directeur bij Hak staat op het standpunt dat als we willen dat consumenten meer plantaardig gaan eten, de peulvrucht een veel beter podium gegeven moet worden. ‘We willen consumenten helpen en inspireren om vaker peulvruchten te eten, maar dat kunnen we zeker niet alleen.'

'Het is van groot belang dat supermarkten de peulvrucht een beter podium geven, bijvoorbeeld door ze een veel prominentere plek te geven in de winkel. Ze zouden bij het ‘vers-eiland’ moeten staan, want dat is dé plek waar consumenten zich laten inspireren. Peulvruchten verdienen het om in de spotlight gezet te worden omdat ze een cruciale rol spelen in de transitie naar meer plantaardige en duurzame voeding. Duurzaam eten is niet per definitie “duur”, het kan juist goedkoper zijn en dat zou iedereen moeten weten: de peulvrucht is daarvan hét bewijs.’

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie