Premium

Kink wil FM-frequentie, desnoods op andere manier dan met veiling

Kamer lijkt noodverlenging te willen door gevolgen coronacrisis. Kink: ‘Herverdeling via een vergelijkende toets is ook mogelijk’.

Michiel Veenstra van Kink

Terwijl een deel van de Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Mona Keijzer met een noodverlenging van de huidige FM-frequentievergunningen komt, wil Kink zo snel mogelijk de FM op. Hoewel de eerste cijfers van de sinds kort met het luisteronderzoek meelopende zender hoopgevend zijn, gaat het programmadirecteur Michiel Veenstra te langzaam. 

‘Het gaat met onze huidige distributie op DAB+ en online kanalen goed, maar de realiteit is dat nog steeds meer dan 50 procent van de doelgroep luistert via FM. Dat zal de komende vijf jaar ook nog wel zo blijven. Die omslag duurt voor ons te lang. Dat is de belangrijkste economische reden om op FM te komen.’

‘Een landelijke FM frequentie zou ons nu al 3 procent marktaandeel opleveren in plaats van de 0,4 die we in 10+ hebben. Dat scheelt ook aanmerkelijk in de bijbehorende reclame-inkomsten.

VCR luidt de noodklok

De commerciële radiozenders, verenigd in de VCR – waarin de zenders van Talpa Radio, Qmusic, RadioCorp (100%NL, Slam!) en BNR zitten - lobbyen momenteel in Den Haag voor verlenging van de FM-frequenties met drie jaar. De zenderbazen vrezen dat ze in de rode cijfers zullen duiken nu door de coronacrisis de reclame-inkomsten fors zijn gedaald. Kleine stations zullen het misschien helemaal niet overleven, verwacht de VCR.

In plaats van financiële overheidssteun hopen de zenders nu dat de huidige FM-vergunningen met enkele jaren verlengd gaan worden, zodat ze niet weer miljoenen hoeven te betalen voor een frequentie. De zenders vrezen dat ze de investeringen nooit op korte termijn kunnen terugverdienen.

Keijzer wil afwachten

Een deel van de Tweede Kamer gaat daar in mee. Onder meer VVD, CDA en PVV willen dat Keijzer luistert naar de noodoproep van de VCR. Keijzer stelde net voor de uitbraak van het coronavirus een adviescollege samen dat zich over de huidige vergunningen moet buigen. Zij liet donderdag tijdens het Algemeen Overleg Telecom  in de Kamer weten af te willen wachten waar dat college mee komt. Ze meent ook dat er nog voldoende tijd is. De huidige vergunningen lopen op 1 september 2022 af.

Herverdeling via een vergelijkende toets

Volgens Veenstra is een herverdeling van landelijke FM-frequenties niet alleen voor Kink, maar ook voor partijen als ClassicNL en Arrow van groot belang. En dat kan ook op een andere manier dan met een veiling.‘In tegenstelling tot wat de VCR beweert, is een veiling daarvoor niet het enige verdelingsmiddel; een herverdeling via een vergelijkende toets is ook mogelijk, al dan niet met een financieel bod. Het frequentiebesluit biedt hiertoe genoeg mogelijkheden.’

Bij een vergelijkende toets wordt gekeken naar wat een radiostation inhoudelijk toevoegt aan het bestaande aanbod van zenders. ‘Veilen is dus niet het enige alternatief, maar als het moet, dan maar een veiling’, zegt Veenstra.

De programmadirecteur en dj denkt dat Kink een vergelijkende toets goed  doorstaat. ‘Met een ongekend hoge luistertijd van bijna vijf uur per dag laat Kink zien echt iets toe te voegen met het alternatieve muziek format, beter dan de Publieke Omroep (3FM) het momenteel doet.’

Hij verwacht dat de staatssecretaris niet zomaar akkoord kan gaan met een noodverlenging zonder de belangen van nieuwkomers mee te wegen.

Dubbel

Directeur Jan Lagrouw van E Power (dat onder meer de sales van Arrow doet), laar weten dat zijn organisatie er ‘dubbel in staat’. ‘Arrow bouwt via kabel, deels DAB+ en online een marktaandeel op waarmee in ieder geval zwarte cijfers worden geschreven. De 800.000 personen die maandelijks op Arrow afstemmen, is een heel hechte groep luisteraars.’ 

‘Uit het verleden weten wij dat FM voor Arrow te weinig heeft bijgedragen aan marktaandeel om de hoge kosten te rechtvaardigen en het is de vraag of dat nu wel zo is en tegen welke voorwaarden er geveild gaat worden als het zover komt.’

De radiozenders die E Power vertegenwoordigt en de beschikking hebben over FM-frequenties, zien volgens Lagrouw graag een ‘noodverlenging’. ‘De coronacrisis heeft hen dubbel geraakt, ze missen landelijke omzet van E Power én veel regionale en lokale adverteerders zijn afgehaakt.’ 

Meer over het Algemeen Overleg Telecom van vorige week bij Radio.nl.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie