Overslaan en naar de inhoud gaan

NSGK-website ook toegankelijk voor mensen met handicap

De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) heeft een nieuwe website. Het meest bijzondere van deze site is niet…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Visueel gehandicapten kunnen bijvoorbeeld de informatie lezen met een brailleregel, en de vormgeving is aangepast voor mensen met een verstandelijke of motorische handicap. De site is gebouwd door communicatiebureau NMG Nieuwe Media Groep, dat mede gespecialiseerd is in het bouwen van toegankelijke websites en zelf adviseurs met een handicap in diens heeft.

related partner content for mobile comes here

Internet biedt voor veel mensen met een handicap ongekende mogelijkheden. Niet alleen kunnen zij via internet communiceren of informatie zoeken; internet kan hen bijvoorbeeld ook helpen met inkopen doen of een baan zoeken. Maar veel websites bevatten drempels, waardoor ze niet of moeilijk toegankelijk zijn voor mensen met een handicap.

Zo bevatten de meeste sites programmeertaal en codes, bijvoorbeeld voor het weergeven van frames, kaders of foto's. Dat is vervelend voor blinden die een brailleregel of voorleesprogramma gebruiken (waarmee ze de tekst in braille kunnen lezen of voorgelezen krijgen): zij krijgen ook al die codes te lezen of te horen. Dit maakt de site voor hen onoverzichtelijk of zelfs ontoegankelijk. Ook kleine of bewegende links kunnen een drempel zijn: mensen met een motorische handicap kunnen daar moeilijk op klikken.

In de nieuwe site van de NSGK is daar rekening mee gehouden: de site is drempelvrij gebouwd. Zo is achter de schermen de vormgeving van de site gescheiden van de inhoud, waardoor blinden de inhoud kunnen lezen zonder steeds op de codes van de vormgeving te stuiten. Ook zijn plaatjes en knopjes voor hen voorzien van een begeleidende tekst. Voor slechtzienden wordt op de site uitgelegd hoe zij zelf het lettertype kunnen vergroten of zelfs de vormgeving uitschakelen, waardoor alleen zwarte tekst op een witte achtergrond te zien is.

'Vaak gaat het om aanpassingen die weinig extra hoeven te kosten', aldus Jacko van Dijk, adviseur bij NMG Nieuwe Media Groep en zelf motorisch gehandicapt. 'Voor slechtzienden zijn grote letters van belang, of in elk geval de mogelijkheid om zelf de lettergrootte in te stellen. Ook voor mensen met een verstandelijke handicap is dat prettig. Voor deze groep geldt daarnaast dat de structuur van een website helder en eenduidig moet zijn. En voor mensen met een auditieve handicap is het handig als je niet alleen een telefoonnummer aanbiedt, maar ook een e-mailadres.'

Bron: ANP

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in