Overslaan en naar de inhoud gaan

Accenture Innovation Awards Concept van de Week – Project Carebro: apparaten bedienen met je brein

Op het Innovation Event heb je project Carebro zelf kunnen ervaren. Bij de stand was het mogelijk om via een headset en een computer met…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Project Carebro wil in eerste instantie mensen met een lichamelijke beperking zelfstandig activiteiten en functies kunnen laten uitvoeren. Het systeem vormt hun gedachten zo dat deuren open en dicht gaan, ramen en gordijnen bediend worden en verlichting aan en uit gaat. Het brein achter project Carebro is het Groningse Negotica. Na geslaagde experimenten ontstaat bij het bedrijf het besef dat hun baanbrekende technologie het leven veel makkelijker kan maken.

related partner content for mobile comes here

Het brein als sensor
Negotica gaat vervolgens aan de slag. Peter van der Tang, initiatiefnemer van project Carebro, vertelt: “Algauw bleek dat in de hersenen de technologische ontwikkeling die we wensten besloten ligt. Het menselijk brein is een sensor die precies merkt wat er gebeurt in het lichaam. Toen wij eenmaal wisten hoe we dit konden benutten, hebben we de techniek ontwikkeld waarmee alledaagse apparaten op een niet-alledaagse manier bediend kunnen worden.”

Denkkracht
Maar hoe werkt het nu, zo’n zorg- en zelfhulpoplossing op hersengolven? Peter: “De headset met sensoren meet de breinactiviteit. Deze informatie, gedachten die uit het hoofd komen, zetten we om in bruikbare signalen. De computer neemt ze op en kan vervolgens ‘leren’ welk commando bij een gedachte hoort.”

Badmuts met gel
Twintigduizend euro kostte de eerste headset waarmee binnen project Carebro gewerkt werd. Een badmuts met gel die de hersenactiviteit meet, en die door de kosten en lage gebruiksvriendelijkheid al snel vervangen werd. Met de gebruiker van project Carebro wordt een leerplan opgesteld om het beste uit de technologie te halen. In de regel leren de meeste mensen in een paar minuten hoe ze denkkracht omzetten in een opdracht.

;" title="&;">

Alles is aan te sturen
Peter: “Met breinaansturing wordt druk geëxperimenteerd. Nederlandse universiteiten hebben vergelijkbare technieken ontwikkeld. Maar dan gaat het om een of twee apparaten. Project Carebro kan allerlei apparaten aansturen, en dat in een vergevorderd stadium. Hierin zit ‘m het onderscheid met andere spelers. Inmiddels staan we genoteerd in de MKB Innovatie Top 100 en we zijn genomineerd voor de Jonge Ondernemersprijs. We zijn trots op de Blauwe Tulp die we wonnen bij de Accenture Innovation Awards voor Health & Public Service. En naast deze hoofdprijs werden we derde in de categorie Best New Technology voor Media, Communications & High Tech.”

Gaming-mogelijkheden
‘Connecting worlds’ is de ondertitel van project Carebro. Er spreekt de ambitie uit om een grote groep mensen extra waarde in het leven te verschaffen. Mensen met een handicap weer laten bewegen en het leven vergemakkelijken is het doel, en de oorsprong van project Carebro. Peter: “Daarnaast kijken we verder. Het concept kan bijvoorbeeld interessant zijn voor interactieve games. Door breinactiviteit te meten en hoofdbewegingen te maken kun je snel reageren. De bediening van games krijgt zo een extra dimensie, en een geheel nieuwe spelbeleving. Het idee is om een console te ontwikkelen op dit gebied, bijvoorbeeld iets wat vergelijkbaar is met de Wii.”

Op zoek naar samenwerking
Het past in de ambitie van Negotica: nieuwe technologie ontwikkelen waar veel mensen iets aan hebben. Peter: “Project Carebro is momenteel op zoek naar distributeurs, investeerders en samenwerkingspartners, waar mogelijk in het buitenland. Momenteel zijn veel Nederlandse partijen geïnteresseerd. Ze willen met eigen ogen zien of dit nu echt de toekomst is.”

Accenture organiseerde op 10 november 2011 de vijfde editie van de Innovation Awards voor nieuwe, innovatieve en veelbelovende concepten in de media-, communicatie- of high-techindustrie. 590 innovators schreven zich in. Inmiddels hebben we de prijzen uitgereikt. Project Carebro werd derde in de categorie Best New Technology, en won de Blauwe Tulp bij Health & Public Service. Op de website vind je een uitgebreid verslag in woord en beeld van de uitreiking tijdens het Innovation Event. Dit jaar gaan we weer voor een nieuwe ronde met nieuwe kansen op de Blauwe Tulp en de Publieksprijs. Inschrijven start in mei.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in