Nederlanders overschatten klimaatbeleid

Om mensen een realistischer beeld te geven van wat er voor de energietransitie nodig is, is de Klimaatwijzer gelanceerd

In 2030 moet Nederland voldoen aan bepaalde klimaatdoelen om verdere opwarming van de aarde te voorkomen. Natuurlijk is Nederland daarbij ook verbonden aan een aantal internationale verdragen zoals het Klimaatverdrag van de VN, het Kyoto-Protocol en het alom bekende Parijs akkoord. Maar zoals het elk land betaamt: wil je de wereld veranderingen, dan begin je bij jezelf. Dus Nederland heeft ook eigen doelen opgesteld: het verminderen van de CO2-uitstoot bijvoorbeeld. Hoe goed ben jij voorbereid op de energietransitie?

 

Klimaatwijzer

Nederlanders hebben hier namelijk slechts beperkt inzicht in, zo valt op te maken uit onderzoek door Motivaction. Om mensen een realistischer beeld te geven van de energietransitie is daarom de Klimaatwijzer gelanceerd door de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie.

De NVDE staat er uiteraard niet alleen voor: zij hebben deze Klimaatwijzer in samenwerking met EBN, ABN AMRO en Stichting 2050 gelanceerd. Met deze Klimaatwijzer laat iedereen op een laagdrempelige manier kennis maken met de energietransitie. Iedereen kan zijn eigen klimaatbeleid opstellen door de rol van premier aan te nemen en Nederland naar de eindstreep van 2030 te slepen. Is het allemaal wel zo makkelijk om de 2030 doelen te behalen? Of is er meer voor nodig dan je denkt?

“De Klimaatwijzer is bedoeld om meer inzicht te geven in het complexe energiesysteem. Wij hopen dat mensen hiermee een realistischer beeld krijgen van waar we staan – en van wat er nodig is om de CO2-uitstoot de komende tien jaar ingrijpend te verlagen” zegt Olof van der Gaag, directeur NVDE.

“Tijdens het EK voetbal heeft Nederland miljoenen ‘bondscoaches’ en tijdens de coronacrisis zijn er miljoenen ‘virologen’. Met de Klimaatwijzer helpen we miljoenen ‘klimaatministers’ om te spelen met de verschillende opties,” zegt Van der Gaag.

Hoeveel warmtepompen heb je nodig als je minder warmtenetten wilt? Hoeveel groene waterstof heb je nodig als je wilt stoppen met biomassa of CO
2-opslag? En waar haal je die elektriciteit dan vandaan? De Klimaatwijzer is nu met name geschikt voor professionals in de energiesector. Een latere versie zal aantrekkelijk worden gemaakt voor een breder publiek.

Verschillende maatregelen nodig

De Klimaatwijzer laat zien dat er veel verschillende maatregelen nodig zijn. Er is sowieso meer nodig dan het huidige beleid voor de doelen van het Klimaatakkoord en de Europese Green Deal. Die maatregelen hangen met elkaar samen. Wij hopen dat politieke partijen zich bewust zijn van hun ‘dekkingsplicht’: wie optie A afwijst, heeft een optie B nodig om hetzelfde doel te halen,” aldus Van der Gaag.

De Klimaatwijzer is gemaakt door CE Delft, in opdracht van de NVDE, samen met ABN AMRO, EBN en Stichting 2050.

Lees hier de rapportage van Motivaction over de opiniepeiling over klimaat en energie. Dit is een vervolg op het eerdere onderzoeken

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →