Overslaan en naar de inhoud gaan

Jongeren en geld: bewust onbekwaam

Jongeren in Nederland tussen de 15 en 18 jaar zijn bewuster dan vroeger, als het om geld gaat. Tegelijkertijd is deze doelgroep onzeker…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Het groeiende bewustzijn van jongeren laat een trendwijziging zien ten opzichte van eerdere onderzoeken, waarbij veelal het beeld naar voren kwam dat de Nederlandse jeugd haar geldzaken ‘uit de losse pols regelt’.

related partner content for mobile comes here

Esther Zimmerman, marketingmanager bij de Rabobank: ‘Uit ons onderzoek blijkt dat jongeren tussen 15 en 18 jaar tegenwoordig steeds meer stil staan bij wat wel en niet mogelijk is met hun geld. Zij zijn “bewust onbekwaam” te noemen in de zin dat zij niet goed weten hóe zij hun plannen kunnen waarmaken.’

De bevindingen uit het onderzoek:

Twee derde van de jongeren gaat weloverwogen met inkomsten en uitgaven om. Een groot deel (71 procent) heeft een bijbaan en krijgt zakgeld (72 procent).

Bijna iedereen spaart (93 procent):

Het verschil tussen hoe jongeren zelf zeggen dat ze sparen en hoe ze denken dat hun vrienden sparen is opvallend. Waarschijnlijk speelt hier sociaal wenselijkheid een rol. Jongeren zeggen van zichzelf dat ze vooral voor later sparen maar in werkelijkheid zal dat percentage waarschijnlijk iets lager liggen.

De helft van de jongeren houdt geldzaken wekelijks of nog vaker bij. Zeven van de tien jongeren geven, als ze geld hebben, dit dan ook niet meteen uit. 37 procent komt wel eens geld tekort. Zuinig leven is de oplossing: het geldtekort wordt opgelost door even geen geld uit te geven (80 procent). Bijna alle jongeren vinden dat je moet werken als je geld nodig hebt (88 procent).

Jongeren vinden dat iedereen zich nu al met geldzaken voor later bezig moet houden (68 procent). Ruim 90 procent van de jongeren onderschrijft het belang van sparen en vindt het handig om wat spaargeld achter de hand te hebben. Een grote meerderheid spaart dan ook zelf: 60 procent van de ondervraagden spaart voor “nu en voor straks”, 29 procent spaart voor het moment waarop zij klaar zijn met hun studie, gaan werken en officieel “financieel onafhankelijk” zijn.

Voor financieel advies vertrouwen jongeren grotendeels op de ouders (89 procent). Een derde van de jongeren zoekt naar informatie via internet. De bank is voor jongeren geen logische plek om vragen te stellen.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in