Deze week was fotograaf en SO 2021 Award-winnaar Marwan Magroun curator van Random Pic(k) Of The Day For A Week. Vijf dagen lang deelde hij zijn inspiratie op de Facebook-pagina van Nils Adriaans (één bijdrage per dag).
De rode draad: de regie hebben en behouden over je eigen beeld.
Hier zijn 5 pic(k)s:
1. 'De muziek van Khruangbin heeft veel zwevende riffs, waarop je heerlijk mee kan zweven'
‘Wat veel mensen niet van mij weten is dat ik een grote muziekliefhebber ben en graag nieuwe muziek ontdek. Dus daarom wil ik mijn eerste bijdrage beginnen met een ode aan mijn favoriete band van deze tijd: Khruangbin.
Laura Lee op de bass, Mark Speer met de gitaar en Donald Ray op de drums zorgen voor een buitengewoon melancholisch geluid dat mij nu al zeker 5 jaar grijpt. Een rustig zitje in het park met je vrienden, tijdens een zwoele wilde nacht op de bank met je lover of lekker dansen midden op de dansvloer.
Khruangbin maakt muziek voor elk moment van de dag, los van tijd, ruimte of plaats. De muziek heeft weinig vocalen met veel zwevende riffs, waarop je mee kan zweven.
Hier een legendarisch optreden van hen op Best Kept Secret 2018. Het maakt niet uit waar je nu bent, op werk, school, thuis op de bank of aan het koken. Zet ‘m lekker op en geniet ervan!'
2. Gordon Parks - 'Dit is de reden waarom ik fotografeer'
'Wie mij enorm inspireert als fotograaf is Gordon Parks. De bijdrage die hij heeft geleverd op verschillende terreinen is echt immens. Zoals het inzichtelijk maken van de omstandigheden waarin Afro-Amerikanen in de Verenigde Staten leefden. Hij was een van de eerste zwarte fotografen die zwarte mensen op een genuanceerde, niet-stigmatiserende manier in beeld bracht.
We leven in een wereld waarin niet iedereen de regie heeft over zijn eigen beeld. Door beeldmakers van verschillende afkomsten ruimte te geven om diverse verhalen te vertellen, creëer je een samenleving waarin veel meer compassie voor elkaar is, omdat mensen op de hoogte zijn van elkaars verhaal.
Dat is ook de reden waarom ik fotografeer. Om regie te hebben en behouden over mijn eigen beeld en de mensen om mij heen. Hiermee krijgen ze het gevoel dat ze een onderdeel zijn van de samenleving en niet alleen wanneer ze negatief in beeld komen.
Hier zie je een korte video over Gordon Parks en zijn bijdrage aan fotografie/film/poëzie/literatuur en nog veel meer.'
Gordon Parks Used the Camera as a 'Weapon' Against Poverty and Racism.
3. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd, right?
'Ik ben al sinds jaar en dag een enorme fan van Theo Maassen, voornamelijk van zijn cabaretvoorstellingen. Daarom wil ik graag een klein fragment met jullie delen dat voor mij echt het hoogtepunt is van het Nederlandse cabaret. De manier waarop hij typetjes speelt die wij allemaal wel kennen uit het dagelijks leven is werkelijk geniaal - net als de opbouw in het fragment hieronder.
Hij speelt een collega die met moeite zijn gevoelens probeert te onderdrukken bij het afscheid van zijn “beste maatje” op het bedrijf Mengvoeders United. Je zult het waarschijnlijk al zien aankomen, dat lukt hem niet. Ik wil verder niet teveel verklappen, dus bekijk het filmpje maar gewoon. Theo Maassen op z’n best!'
4. 'Can art change the world?’
'Dat is een statement en tevens boek van de Franse artiest JR. Voor mij één van de meest inspirerende artiesten van deze tijd. De manier waarop hij zijn projecten uitvoert en daarmee verandering in gang probeert te zetten, is wel heel erg bijzonder.
Zijn eerste project, samen met filmmaker Ladj Ly, genaamd 28 Millimeters, Portrait of a Generation, vormde voor mij een grote inspiratiebron. Zij zagen heel vroeg dat de banlieues van Parijs aan het veranderen waren door een kracht die zij niet konden stoppen, gentrificatie. Wat is een middel van krachtwijken om zichzelf te uiten? Kunst uiteraard! En niet kunst die wij kennen van musea. Maar kunst van de buitenruimte, voor iedereen, van iedereen.
Jezelf terugzien in kunst. Daar waar je als jongen of meisje uit de banlieue normaliter nergens aanspraak op kan maken, zagen JR en Ladj Ly een mogelijkheid om hen te betrekken bij een tegenbeweging die hen wereldberoemd heeft gemaakt. Helden van de buurt en daarbuiten!'
5. 'De mooiste vorm van fotografie'
'Ik eindig de week met mijn liefde voor straatfotografie. Dat is namelijk voor mij de mooiste vorm van fotografie. De straat is voor mij de plek geweest waar ik fotografie heb leren kennen.
Het ontdekken van je stad door het oog van de lens. Dat blijft voor mij nog steeds een heerlijk gevoel. Ik mag veel in opdracht doen en dat vind ik heel erg leuk om te doen, vooral als ik dat mag combineren met straatfotografie.
Binnen dit genre heb je natuurlijk de meesters die dit tot een kunst hebben verheven. Fijn dat Cheryl Dunn met de documentaire ‘Everybody Street’ dit op een mooie wijze in beeld heeft gebracht. Bekijk hier haar volledige documentaire als kijktip.'
Komende week is Hans Erik Tuijt, global sponsorbaas van Heineken, curator van #RPOTDFAW.