AI-ndredactie: zo blijf je relevant als contentspecialist

Ontdek op het congres Contentmarketing en Webredactie welke skills je als contentspecialist nodig hebt in een AI-gedomineerd werkveld.

Teksten worden in rap tempo geschreven door ChatGPT, beelden in een handomdraai gegenereerd door Midjourney of Dall-E, video’s creëer je via Runway en met de recente Notebook LM van Google maak je met 1 druk op de knop een podcast: AI verandert het contentvak. Het biedt ook kansen: ongeveer 60% van de huidige werkgelegenheid bestond 80 jaar geleden nog niet, dus gelukkig creëren technologische ontwikkelingen historisch gezien ook nieuwe banen. Als je als contentspecialist straks een aanzienlijk gedeelte van je werkzaamheden aan een AI-tool geeft, wat doe je dan met de overige tijd om je relevantie te blijven tonen?

Op 14 november organiseert blended agency iO het congres Contentmarketing en Webredactie: hét evenement waar de veelzijdige contentspecialist zijn of haar Zwitsers zakmes aan vaardigheden kan aanslijpen.

Technologie-ondernemer Peter Hinssen en neurowetenschapper Ayca Szapora verzorgen keynotes en daarnaast zijn er diverse break-outs over de ontwikkelingen en uitdagingen binnen het contentvak. Daarmee krijg je inzicht welke vaardigheden je straks nodig hebt om als contentspecialist relevant te blijven in een AI- gedomineerd werkveld. Hier zijn alvast 5 mogelijke routes waar je je als contentspecialist in kan verdiepen:

Route 1: Promptmeister
Een prompt schrijven is ook een vak. En wie kan dat beter invullen dan een contentschrijver? Als promptmeister word je de expert in het formuleren van perfecte prompts. Je leert de nuances van taal die AI-systemen het beste begrijpen en ontwikkelt vaardigheden om ideeën om te zetten in effectieve instructies. Webredacteuren en online contentadviseurs vormen al sinds jaar en dag een brug tussen communicatie en IT en begrijpen beide talen immers als geen ander.

io.digital.nl_a_close_up_of_a_librarian_exploring_

Route 2: Content science specialist
Peter Hinssen beschrijft content science, in tegenstelling tot traditionele data science, als een opkomend vakgebied dat zich richt op het beheren en benutten van ongestructureerde data zoals teksten, afbeeldingen en video's. Als content science specialist ben je de contentcurator van de organisatie, ook wel door Peter gekscherend ‘Conan the Librarian’ genoemd. Gek of niet, je bent een spil in het web voor alle contentstromen binnen een organisatie en neemt de verantwoordelijkheid om het beheersbaar te houden. Je rol is cruciaal in het optimaliseren van workflows en het maximaliseren van resources.

Route 3: Content marketeer plus
De rol van de contentmarketeer is niet meer alleen campagnes oppakken, het briefen van bureaus en het meetbaar maken van resultaten. Ook het generen van creatieve ideeën, het beoordelen van de kwaliteit en zelf content in diverse vormen creëren kan van je worden verwacht. Je coördineert projecten waarbij je AI-gegenereerde content verfijnt met menselijke expertise, zorgt voor een naadloze integratie van verschillende contentbronnen en waarborgt consistentie en kwaliteit van het eindproduct.

Route 4: Brand voice specialist
Hinssen stelt dat ook de opkomst van AI leidt tot een verschuiving in de kwaliteit van content. Door de verbeteringen die AI biedt, zal volgens hem "afschuwelijke content” verdwijnen. Tegelijkertijd voorspelt hij dat middelmatige content zal toenemen. Mediocracy becomes a commodity. Maar, kwantiteit mag niet verward worden met kwaliteit. Vandaar dat expertise nog belangrijker wordt. Jij kan als contentspecialist immers een goede tekst van een middelmatige onderscheiden. De brand voice specialist specialiseert zich in het behouden en verfijnen van een consistente merkidentiteit in een contentlandschap waar AI zonder twijfel haar plek heeft gevonden. Je ontwikkelt expertise in het aanpassen van AI-output, om naadloos aan te sluiten bij de unieke stem van een merk.

io.digital.nl_a_close_up_shot_of_a_person_studying_

Route 5: Neuro-contentmarketeer
Als contentspecialist zoek je altijd naar efficiënte manieren om met je doelgroep te communiceren. Maar daaronder ligt er een andere laag: het brein van je doelgroep begrijpen. En het brein is lui, volgens neurowetenschapper Ayca Szapora. Dat betekent niet dat we niks willen doen. Het brein wil alles automatiseren en efficiënt doen, zodat het minder hard hoeft te werken. Dit snappen en vertalen in content, is key. Neuromarketing is in 2024 uiteraard allang een wezenlijk onderdeel van de marketingmix, maar de vertaling maken naar goede content is daarin net zo belangrijk. Niet alleen in het voeden van AI-systemen en ze “menselijker” maken, maar ook in het menselijk houden van communicatie.

Vele andere routes
We gaan in onze branche steeds meer naar een blended cocktail van disciplines; vakgebieden zullen blijven versmelten. Los van deze 5 routes zijn er dus nog veel meer mogelijkheden en gave uitdagingen voor de contentspecialist, zolang je maar inspiratie blijft opdoen uit nieuwe ontwikkelingen. Kom daarvoor bijvoorbeeld naar het iO congres contentmarketing en webredactie (https://congreswebredactie.nl/) op 14 november. Zien we je daar?

Danny van Steijn, Client Director bij iO

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →