Grote Marketing Enquete: marketeers zetten toeleveranciers onder druk
Maar op marketing-online.nl staan al een paar hoogtepunten (en voor wie verder kijkt ook het hele onderzoek).
Wat zien we? De recessie hakt er stevig in bij marketeers. En bij toeleveranciers als reclamebureaus, designbureaus en marktonderzoekers. Vanwege de noodzaak tot bezuinigen heeft acht op de tien marketeers het afgelopen jaar de druk op toeleveranciers opgevoerd om tegen lagere prijzen te leveren. Bij een op de vier marketeers gebeurde dat zelfs ‘in sterke mate’.
Vacatures
Externe communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager
SpottaAccountmanager New Business
SpottaAcht op de tien marketeers hebben in de afgelopen 12 maanden meer nadruk gelegd op de accountability van de marketingactiviteiten. Eenderde van de marketeers deed dat zelfs ‘in sterke mate’.
Eén op de twee marketeers ziet de recessie en de implicaties daarvan als een belangrijke bedreiging voor de eigen discipline - vrouwelijke marketeers meer (55 procent) dan mannelijke (37 procent), jongere marketeers tot 35 jaar meer (54 procent) dan de meer ervaren 45-plussers (40 procent).
Enkele andere opmerkelijke uitkomsten van het grootste en langstlopende Nederlandse onderzoek onder marketeers:
*Ter gelegenheid van de 10e editie van de enquete mochten de marketeers hun marketingtopper van de afgelopen 10 jaar kiezen. Albert Heijn staat bovenaan met 24 procent van de stemmen, vóór Apple (21 procent), Google (10 procent), Bol.com (9 procent) en Hema (8 procent). Op de vraag wie die rol in de komende tien jaar zal vervullen, kwam Google als winnaar naar voren. 16 procent van de marketeers koos dit merk.
*Anti-cyclisch adverteren is een utopie. Van de ondervraagde marketeers stelt 60 procent dat tussen droom en daad niet zozeer wetten staan als wel praktische bezwaren: de extra inspanningen zijn in slechte tijden budgettair gewoon niet haalbaar.
*Evenals in de afgelopen drie jaar is er bij 70 procent van de marketeers in het lopende boekjaar sprake geweest van een verschuiving van de marketinginspanningen richting internet; bij 18 procent was er een forse, bij 54 procent een beperkte verschuiving waarneembaar.
*De helft van de marketeers vindt van zichzelf dat zij over voldoende online-kennis beschikt. Vorig jaar was dat met 40 procent beduidend minder. Veel meer twijfels zijn er nog steeds op het gebied van mobiele marketing. Één op de vijf marketeers beoordeelt zijn kennis over de mogelijkheden van marketing via de mobiele telefoon als voldoende, nauwelijks meer dan vorig jaar.
*Vorig jaar gebruikte 1 procent van de Nederlandse marketeers wekelijks Twitter, nu is dat 13 procent. De grote winnaar is echter LinkedIn: vorig jaar zat 36 procent van de marketeers wekelijks op dit social network, nu is dat al 60 procent.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid