Overslaan en naar de inhoud gaan

Proef Albert Heijn moet consument meer zicht geven op herkomst varkensvlees

Het gaat om een proef die met financiële steun van het ministerie van Economische Zaken is opgezet door Albert Heijn, vleesproducent Vion…
Miniatuurvoorbeeld
Miniatuurvoorbeeld

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken heeft in Utrecht samen met supermarktketen Albert Heijn het startschot gegeven voor een pilot om consumenten meer inzicht te geven waar hun voedsel vandaan komt. Klanten van Albert Heijn vinden vanaf vandaag op verschillende varkensvleesproducten een QR-code waarmee zij via hun smartphone informatie kunnen vinden over de herkomst van het vlees. De code leidt naar , waar uitgebreid staat beschreven hoe het varkensvlees van de stal in het schap komt. Ook is er informatie te vinden over de boeren die het varkensvlees aan Albert Heijn leveren.

related partner content for mobile comes here

Vleesproducent
Het gaat om een proef die met financiële steun van het ministerie van Economische Zaken is opgezet door Albert Heijn, vleesproducent Vion en ZLTO. De komende weken zal op de verpakking van circa 200.000 varkensvleesproducten met het Beter Leven keurmerk een QR-code worden gezet waarmee consumenten specifieke informatie kunnen krijgen over de wijze van produceren. De herkomst wordt inzichtelijk gemaakt door een link naar de website van Vion waarop deelnemende varkenshouders aan het Good Farming Star-concept een gezicht krijgen.

150 Hollandse boeren
Directeur merchandising en sourcing bij Albert Heijn, Marit van Egmond: ‘Wij werken samen met 150 Hollandse boeren die varkensvlees aan ons leveren. Omdat we direct contact hebben met onze boeren kunnen we klanten goed inzicht geven in de herkomst van het vlees, van grond tot mond. Klanten vinden dit steeds belangrijker: zij willen weten waar het eten vandaan komt dat zij bij ons kopen. In de komende periode gaan we kijken hoe we deze informatie het beste met hen kunnen delen. De eerste stap is een proef met QR-codes op de verpakking van een deel van de varkensvleesproducten. Volgend jaar willen we klanten ook inzicht geven in de herkomst van andere producten.’

De reis van ons voedsel
Staatssecretaris Van Dam zegt enthousiast te zijn over de pilot van Albert Heijn en Vion. De proef sluit aan bij de inzet van de overheid om de transparantie in de voedselketen te versterken. Van Dam: ‘Te weinig realiseren wij ons hoe ons voedsel is gemaakt en door wie. Dat is van invloed op hoe we met ons voedsel omgaan en welke waardering wij er voor hebben. Ik vind het belangrijk dat we beseffen welke ‘reis’ ons voedsel maakt voordat het op ons bord komt. Meer transparantie zorgt ervoor dat de consument een bewuste keuze kan maken en het vergroot de veiligheid en duurzaamheid in de voedselketen. Bovendien versterkt het de positie van de boeren die zo een gezicht krijgen.’

Bijdrage
Staatssecretaris Van Dam stuurt meldt dat hij binnenkort een rapport naar de Tweede Kamer stuurt met nadere voorstellen om de transparantie in de voedselketen te vergroten. Samen met de Alliantie Verduurzaming Voedsel, waarin onder andere de land- en tuinbouwsector, de levensmiddelenindustrie en de supermarkten zijn vertegenwoordigd, onderzoekt hij de mogelijkheid om te komen tot één centrale database waarin alle verplichte informatie over de samenstelling, herkomst en verwerking van producten wordt verzameld. Daarbij wordt ook bekeken hoe die informatie toegankelijk gemaakt kan worden voor consumenten. De pilot van Albert Heijn en Vion moet daaraan bijdragen.

 

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in