Deze 13 Blokker-formules verdwenen eerder uit de winkelstraat

Door een grote reorganisatie staan alle dochter-formules van Blokker, op Blokker en Marskramer na, in de etalage. In het verleden heeft Blokker al vaker winkelformules afgestoten of gesloten. Een overzicht.

Bart Smit
Bart Smit is een Blokker-winkelformule gespecialiseerd in speelgoed en multimedia. De winkelketen begon op 1 juni 1967 als een kleine handelsonderneming in Volendam. De winkel verkocht in de beginjaren vooral huishoudelijke en aardewerken artikelen, maar besloot later zich geheel op speelgoed te richten. De winkel werd vernoemd naar de oprichter Bart Smit. 'Speelgoedpaleis Bart Smit' kwam in financiële problemen en werd door de Blokker Holding aangekocht. Door deze overname kon de keten verder uitbreiden in Nederland, maar werden er ook vestigingen in België en Luxemburg geopend. Op het hoogtepunt had Bart Smit 252 vestingen in de Benelux. In de zomer van 2016 werd het plan gepresenteerd om de winkels van Bart Smit in 2017 te laten verdergaan als Intertoys. Op 1 april 2017 moest deze ombouw voltooid zijn, maar dit werd niet geheel gehaald door een conflict met enkele franchisenemers. Hierdoor zijn er nog een handvol franchise-winkels die de merknaam Bart Smit hanteren. Daarnaast heeft Bart Smit nog winkels in België.

Cook & Co
Keukenwinkel Cook&Co, opgericht in 2005, was de opvolger van de Hoyng winkels. Deze winkelformule van de Blokker Holding richtte zich op ‘kookminnende’ consumenten en heeft vooral trendy kookboeken, huishoud- en keukenartikelen in het assortiment. In juni 2016 sloot Blokker alle twintig filialen en ging het alleen door met de online shop. In het persbericht meldde de Blokker Holding dat ‘door investeringen geheel te richten op online, de toekomst van deze formule beter is gewaarborgd’. Door de sluiting van alle winkelfilialen raakten alle 85 personeelsleden hun baan kwijt. Cook&Co is doorgegaan als kleine, gespecialiseerde online winkel voor de kookliefhebber.

Dake
De Dake onderneming kent een geschiedenis, die nog verder teruggaat dan de Blokker-winkelketen. Reeds in 1826 begon het bedrijf als strijkijzermakerij aan de Noordermarkt in Amsterdam. De zaak was zeer succesvol en groeide snel uit naar meerdere panden. Het assortiment werd uitgebreid met onder andere gereedschap, pannen en ketels. Ook kreeg het een nieuwe naam ‘L. Dake & Zoon’.

De firma bleef doorgroeien en begon ook later ook met de productie en verkoop van haarden, kachels en reinigingsmiddelen. Hieruit ontstond het eerste schoonmaakbedrijf van Nederland: Cemsto. In 1917 werden de banden tussen het schoonmaakbedrijf en Dake verbroken en ging Cemsto als zelfstandige organisatie verder. In 1953 nam Gebr. Blokker NV het bedrijf over. Achttien jaar later werd besloten om twee van de drie Dake-winkels bij de Blokker-keten te integreren. De laatste Dake-winkel bleef nog enkele  jaren open als winkel met vooral souvenirs voor toeristen.

E-Plaza
Blokker richtte in 1999 E-Plaza op als winkelformule in gadget and games. Blokker was met Bart Smit en Intertoys al de belangrijkste retailer in Nederland op gebied van speelgoed. Het concern merkte dat games en elektronische devices een steeds belangrijkere rol binnen het speelgoedsegment kregen. Deze formule groeide in Nederland en België snel uit tot een keten met meer dan 50 filialen en een webshop. In 2012 maakte Blokker bekend dat door tegenvallende game-verkopen de E-Plaza winkels werden gesloten. De webshop heeft nog wel even bestaan, maar ook de online activiteiten werden enkele maanden later beëindigd.

Giraffe
Giraffe was een discountformule van de Blokker Holding. Midden jaren tachtig ging het Blokker-concern de concurrentie met discountwinkel Kwantum aan en lanceerde de winkelformule Giraffe. In snel tempo groeide de Giraffe-formule naar 44 filialen. Maar de snelle groei van het aantal filialen had er toe geleid dat ook op minder rendabele locaties winkels waren geopend, waardoor te lage omzetten werden geboekt. Na teruglopende omzetten werden de 44 filialen in 2003 verbouwd tot de Holland Handels Huis-formule.

Hoyng
Keukenwinkel Hoyng was een winkelketen met een lange geschiedenis, die teruggaat tot 1880. De traditionele kookwinkel richtte zich met haar producten zoals bestekcassettes, (glas) serviezen en pannensets, vooral op het hogere segment. In 1988 nam het Blokker concern het familiebedrijf Hoyng over. In 2005 waren de keukenwinkels volgens de Blokker Holding toe aan een flinke opfrisbeurt, waarbij het assortiment, de huisstijl van de winkel én de naam werden veranderd. Onder de nieuwe naam ‘Cook&Co’ wilde Blokker een nieuwe frisse, eigentijdse winkelformule neerzetten.

Holland Handels Huis
Holland Handels Huis was een door Blokker in 2003 opgerichte discountformule. Toen de Blokker-formule Giraffe aan vervanging toe was, kwam het concern in 2003 met het nieuwe winkelconcept ‘Holland Handels Huis’. Die zag er een stuk strakker uit dan de speelse Giraffe-winkels van voorheen. Toch werd al snel duidelijk dat de resultaten van deze winkelformule zwaar achter bleven op de verwachtingen. Het concern kreeg veel klachten over de donkere huisstijl en het onoverzichtelijk assortiment binnen de winkels. In 2007 werd Holland Handels Huis daarom alweer snel vervangen voor de nieuwe discountformule Big Bazar.

Meyjes & Höweler
Casper Höweler nam in 1866 een failliete smederij over van de heren Meijjes en Smit. De nieuwe eigenaar gebruikte de naam van zijn voorganger en ging verder onder de nieuwe handelsnaam ‘Meyjes & Höweler’. Van smederij groeide het bedrijf uit tot een winkelketen dat zich vooral ging richten op huishoudelijke elektronische apparatuur. Daarnaast ging de keten vanaf jaren ’60 ook televisies, radio’s en ander geluidsapparatuur verkopen. In 1980 nam Blokker alle filialen over. In 1993 sloot de laatste Meyjes & Höweler-vestiging.

Pauk O.
Pauk was een kleine speelgoedketen dat in 1977 door Blokker werd overgenomen. Door de overname werd Blokker uiteindelijk een concurrent op gebied van speelgoed voor Bart Smit en Vroom & Dreesmann. In de jaren ‘70 werden door prijsafspraken tussen grote winkelketens bekende speelgoedmerken zoals Barbie, Jumbo en Lego overal voor vrijwel dezelfde prijs verkocht. Blokker ging als discounter, na de overname van O. Pauk,  deze prijsafspraken doorbreken. Door zijn discountstrategie, maar ook de overname van Bart Smit in de jaren ‘80 werd Blokker de grootste speelgoedverkoper van Nederland.

Toys “R” Us
Toys “R” Us is een speelgoedwinkelketen afkomstig uit de Verenigde Staten. De keten heeft ook vestigingen in Europa, Azië, Oceanië, Afrika, en Canada. In 1996 wilde het Blokker concern de Nederlandse Toys “R” Us-winkels overnemen. Maar de Europese Commissie verbood dit in 1997, omdat de overname zou leiden tot een versterking van Blokkers machtspositie op de markt voor de gespecialiseerde speelgoeddetailhandel in Nederland.

Sindsdien heeft Blokker slechts een minderheidsbelang van 20 procent in de Nederlandse activiteiten van dit concern. Op 2 maart 2009 werd bekendgemaakt dat Toys “R” Us zou stoppen in Nederland. Alle 18 vestigingen zouden worden omgebouwd tot Toys XL. In 2017 werden alle Toys XL filialen omgebouwd tot Intertoys.

Toys XL
Toys XL was een keten van grote speelgoedwinkels in Nederland. De winkel is ontstaan nadat het Blokker concern in 2009 stopte met het beheer van de Amerikaanse Toys “R” Us-franchiseformule en de filialen omdoopte tot Toys XL. In eerste instantie hield Blokker een minderheidsbelang, maar in april 2016 kocht Blokker uiteindelijk alle aandelen van Toys XL op.In 2016 maakte Blokker bekend om de winkelformules Toys XL en Bart Smit in 2017 verder te laten gaan als Intertoys. In het voorjaar van 2017 is gestart met het ombouwen van de Toys XL winkels. Volgend jaar zal het laatste Toys XL-filiaal zijn aangepast naar Intertoys XL. 

Tromm
Tromm was een winkelketen waar vooral glas-, porselein- en aardewerk werd verkocht.. De Duitse handelaar Petrus Stein kocht in 1850 een pakhuis, die werd omgebouwd tot winkel. Het Tromm-assortiment overlapte het assortiment van Blokkerwinkels. In de jaren ’50 groeide de Tromm-winkelketen door met diverse vestigingen in Noord Holland. In 1980 nam het Blokker-concern vrijwel alle Tromm-vestigingen over. 

Willemstein
Willemstein was een winkelketen in huishoudartikelen. Net voor de Tweede Wereldoorlog begon de Rotterdamse timmerman Arie Willemstein met een eigen houtbedrijfje. In 1940 werd zijn bedrijf weggebombardeerd en moest hij opnieuw beginnen. Deze keer ging hij niet alleen om hout, maar ook ijzerwaren. Na de oorlog ging Willemstein zich meer richten op de verkoop van huishoudelijke artikelen en werden in de regio Rijnmond nieuwe winkels geopend. In 1980 bestond Willemstein uit een winkelketen met in totaal 16 vestigingen. In 1982 nam Blokker Holding de winkelketen over en de filialen werden omgebouwd tot Blokker-winkel.

Het onlangs verschenen boek ‘Blokker: huishoudwinkel in crisistijd’ (Richard Otto & Bas Nieuwenhuijsen) beschrijft de rijke geschiedenis van deze oerhollandse winkelketen.  In dit boek (ook verkrijgbaar als eBook) komt naar voren dat het Blokker-concern al eerder langs de afgrond scheurde en begin jaren ’60 bijna door Albert Heijn was overgenomen. Op het laatste moment werd er gekozen om de huishoudwinkels in de Blokker-familie te houden. Hierdoor kon de het Blokker-concern met diverse formules uitgroeien tot één van de grootste winkelbedrijven van West-Europa.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie