Chief Health Officers: ‘In jezelf investeren is het belangrijkste dat er is’

In gesprek met Anke Kuik en Sebastiaan Hartog over het Kickstart college Well-Being.

Anke Kuik en Sebastiaan Hartog

Op woensdag 4 september gaat het van start: VIA Kickstart, een opleidingsprogramma speciaal ontworpen voor starters in de media-, communicatie- en reclamebranche. Een unieke kans om alles over het vak te leren van ervaren professionals uit de industrie, in plaats van traditionele docenten. Het aanbod van de colleges is breed, in totaal zijn er maar liefst elf onderwerpen, waaronder het thema wellbeing. En dat is met een reden: nog steeds groeiende burn-outcijfers. Hoe dit komt, maar vooral hoe we dit kunnen voorkomen, bespreekt VIA-bestuurslid en YIM-voorzitter Eva van Heuven met Anke Kuik en Sebastiaan Hartog, medeoprichters van de Chief Health Officers en docenten van het college. Een open gesprek over het aangeven van je grenzen en het zoeken naar een goede werk-privébalans.

Eva: Voor de mensen die jullie nog niet kennen. Kunnen jullie jezelf kort voorstellen?

Natuurlijk, wij zijn Anke Kuik en Sebastiaan Hartog. Samen met Joyce Beintema zijn we Chief Health Officers (CHO) gestart, om onze expertise binnen media en vitaliteit te combineren. Met CHO organiseren we interactieve en meetbare masterclasses rondom preventieve gezondheid. Denk aan thema’s zoals voeding, beweging, ontspanning, mindset, slaap en persoonlijk leiderschap.

Jullie komen beiden uit de digital marketingscene. Wat heeft jullie doen besluiten om Chief Health Officers op te richten?

We hebben inderdaad veel ervaring in de media-industrie, digital marketing en data, en ook op het gebied van ondernemerschap. Vitaliteit werd voor ons allemaal echter een steeds grotere persoonlijke passie, en we zijn individueel verschillende opleidingen rondom preventieve gezondheid gaan volgen. Als eerste dus echt vanuit passie. Toen we merkten welke impact goede gewoontes toevoegen in je leven, wilden we dit met een grotere groep gaan delen. Waar konden we beter beginnen dan in de media-industrie? We weten als geen ander hoe hoog de druk in deze industrie is, en door onze kennis over vitaliteit en veerkracht te delen, willen we anderen helpen om met deze druk om te leren gaan en zo onder andere burn-outs te voorkomen. 

Het is een paradox; we zijn welvarender, vrijer en veiliger dan ooit. Toch ervaren veel mensen druk en stress.

De burn-outcijfers blijven inderdaad maar groeien. Wat zijn volgens jullie de belangrijkste oorzaken hiervan?

Wij zien vooral een mismatch tussen onze oer-genen en de steeds sneller veranderende omgeving. Onze genen zijn nog vrijwel hetzelfde als die van onze verre voorouders, maar onze omgeving is sterk veranderd: denk aan de hoeveelheid tijd die we zitten, de prikkels die we binnenkrijgen vanuit onze telefoon, maar ook aan de ongezonde voeding die overal beschikbaar is. 

Wat moet er gebeuren om dit stress-level te verlagen?

Het is vooral belangrijk het bespreekbaar te maken en dat er oog is voor werknemers en hoe hun leven eruitziet. Om optimaal te presteren helpt het als er in de privé-/thuissituatie rust is. Daarnaast kunnen bedrijven natuurlijk verschillende zaken faciliteren. Bijvoorbeeld door trainingen rond omgangsvormen, regels voor (mail)communicatie buiten werktijd, en door flexibiliteit te bieden om zelf werkplek en -tijd te kunnen bepalen. Daarnaast helpt kennisvergroting op dit gebied, en dat kunnen ze bijvoorbeeld opdoen tijdens ons Kickstart-college over persoonlijk leiderschap en ontspanning.

Naast mentaal welzijn komt er binnen het bedrijfsleven ook steeds meer aandacht voor voeding en beweging. Is dat wel nodig of hoort dat bij het privéleven?

Werk en privé zijn voor veel werknemers niet zo gescheiden. Een werknemer die goed in zijn vel zit, presteert op werk beter. Daarnaast kan het bedrijf een goede facilitator zijn om dit soort kennis over te dragen. Niet door op te leggen, maar om te inspireren. We zien dit vooral als een goede en zinvolle secundaire arbeidsvoorwaarde. Iets waar je je als werkgever mee kunt onderscheiden. Grote organisaties doen dit overigens vaak al. 

In Nederland zijn we kampioen stilzitten

Aan wat voor voorwaarden moet ik dan denken?

Onder andere door mensen de ruimte te geven om onder werktijd te sporten of te wandelen. Het allerbelangrijkste is dat mensen ieder halfuur het zitten onderbreken. Dit is goed voor de focus en je voorkomt spierafbraak door regelmatig te bewegen.

Maar ieder halfuur het zitten onderbreken, is dat wel haalbaar?

Dat zal inderdaad lastig zijn, want in Nederland zijn we kampioen stilzitten. Wist je dat we gemiddeld negen uur per dag zitten? Met ons type werk is dat een groeiend probleem, waarvan we de gevolgen nog gaan zien. We zijn als mens niet gemaakt voor inactiviteit. 

Wat kunnen bedrijven doen om dit patroon te doorbreken?

Geef mensen dus de ruimte om te sporten of te wandelen, en bied de mogelijkheid om zittend werken af te wisselen met staand werken. Motiveer daarnaast mensen om altijd de trap te nemen, zelf hun koffie te halen en als ze met de auto komen om die zo ver weg mogelijk te parkeren. 

Uit onderzoek blijkt dat bedrijven waar werknemers een hoog welzijnsniveau hebben, betere resultaten boeken.

Hoe zien jullie de toekomst van wellbeing in bedrijven? Wat zijn de trends en ontwikkelingen die jullie verwachten op dit gebied?

Bedrijven zullen hier steeds meer een rol in pakken. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven waar werknemers een hoog welzijnsniveau hebben, betere resultaten boeken. Vitale en veerkrachtige werknemers presteren gewoon beter. Daarnaast zullen werknemers aandacht voor wellbeing toenemend belangrijk vinden en het ook van hun werkgever verwachten. De krapte op de arbeidsmarkt en toenemende vergrijzing zullen het onderwerp steeds urgenter maken. 

Wat is het belangrijkste advies dat jullie zouden geven aan jonge professionals die net beginnen met werken wat betreft hun wellbeing?

Vooral dat goede zelfzorg gelijk staat aan professionaliteit. En dat je zelf zeer veel kunt doen aan je eigen gezondheid en leiderschap. In jezelf investeren is het belangrijkste dat er is. 

Ga naar vianederland.nl en kom meer te weten over de verschillende colleges bij VIA Kickstart.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →