Wereldwijd maken meer dan 2.6 miljard mensen maandelijks gebruik van YouTube. In Nederland zijn dat er meer dan 12 miljoen. Hiermee is het videoplatform, na Google, de populairste online bestemming in Nederland. Ondanks deze enorme populariteit denken nog (te) veel marketingmanagers dat nou juist hun doelgroep geen gebruik maakt van YouTube (Team5pm Labs, 2022). Tijd om hier verandering in te brengen.
De inzichten over YouTube in Nederland op een rij
- YouTube heeft een maandelijks online bereik van bijna 12 miljoen Nederlanders en weet iedere leeftijdscategorie te voorzien van content. Van jong tot oud, we kijken vrijwel allemaal YouTube.
- YouTube.com genereert per maand meer dan 330 miljoen Nederlandse bezoeken. Deze bezoekers spenderen gemiddeld meer dan 20 minuten per bezoek op de site.
- In meer dan een kwart van de Google-zoekresultaten verschijnt tegenwoordig een video.
- Na WhatsApp is YouTube de mobiele app met het hoogste aantal actieve gebruikers in Nederland.
- 3,5% van de Nederlanders heeft een betaald YouTube Premium abonnement. De rest van de gebruikers is te bereiken middels advertenties.
- YouTube wordt steeds vaker op TV afgespeeld. Nu al bereikt YouTube bijna vier miljoen Nederlanders per maand op Connected TV’s en wordt 23,5% van de YouTube kijksessies afgespeeld op TV.
Allereerst, waarom is YouTube zo populair?
Op YouTube luistert men muziek, kijkt men documentaires, maar worden ook nieuwe recepten opgezocht, product reviews vergeleken of een volgende aankoop verder uitgepluist middels video content.
Hiermee onderscheidt het zich duidelijk van andere platformen die vrijwel alleen maar worden gebruikt voor één van deze drijfveren. VOD-platformen, zoals Netflix en Videoland worden vrijwel enkel gebruikt voor entertainment. Hierdoor kenmerkt YouTube zich als een divers videoplatform, met diverse redenen voor gebruik.
Door deze verschillende doeleinden, maken veel Nederlanders gebruik van YouTube. En als ik zeg veel. Dan bedoel ik ook écht veel. Per maand krijgt YouTube gemiddeld 337,5 miljoen bezoeken in Nederland (dec 21 - feb 22). Maar naast veel, ook lang. Gemiddeld duurt een bezoek aan YouTube.com meer dan 21 minuten en bezoekt men meer dan 12 pagina’s tijdens een bezoek. Zo bereikt YouTube 74,3% van alle Nederlanders boven de 6 jaar oud. Slechts Google en WhatsApp hebben een hoger bereik (Nobo, 2021). Daarmee laat het videoplatform andere social media platformen (ver) achter zich. Ondanks de vele aandacht voor TikTok (#35) en Snapchat (#50) bereiken deze minder Nederlanders dan bijvoorbeeld zoekmachine Bing, ledenorganisatie ANWB, webshop Wehkamp of zelfs het RIVM.
En dat YouTube zo populair is, weet ook Google. Als moeder van YouTube, heeft de zoekmachine het videoplatform gekozen als meest zichtbare domein in de Google-zoekresultaten (bron: Searchmetrics). Ander onderzoek van MileStone Internet bevestigt dit: in meer dan een kwart van de zoekresultaten worden video’s vertoond. Daar komt nog bij, dat meer dan de helft van de kliks op deze video’s vanuit Google zoekresultaten komt. Nog een reden dus om te investeren in een aanwezigheid op YouTube met jouw merk. Zo vergroot je jouw vindbaarheid: degenen die jouw video niet op YouTube hebben gezien, komen via Google binnen.
KPN rankt met hun Glasvezel how-to’s hoger dan hun concurrent Ziggo, met een video-resultaat!
De manier van YouTube streamen is divers
Waarom YouTube wordt gebruikt, is heel divers. Maar hoe YouTube wordt gebruikt, varieert even goed. Denk aan de manier van streamen. YouTube-video’s worden steeds vaker op het grootste scherm in huis afgespeeld: de TV. Nu al bereikt YouTube bijna vier miljoen Nederlanders per maand op Connected TV’s. Uit een analyse van onze klantendata (dataset omvat tientallen kanalen met meer dan twee miljard views) blijkt dat 23,5% van de YouTube-views tegenwoordig gegenereerd wordt op TV-schermen. Door dit grote bereik op TV wordt YouTube, zeker door de stijgende GRP-prijzen, steeds meer een volwaardig alternatief voor TV-advertentiecampagnes.
En laten we naast de enorme groei in Connected TV, de mobiele telefoons niet vergeten. Enkel deze afspeellocatie is namelijk populairder dan de Connected TV, met 51% van alle views. En als we het hebben over afspelen via mobiel, dan hebben we het voornamelijk over het afspelen via de YouTube-app. In het vierde kwartaal van 2021 telde YouTube’s mobiele app wereldwijd 891 miljoen maandelijks actieve gebruikers (Statista, 2022). De YouTube-app heeft na WhatsApp, de meeste maandelijkse gebruikers in Nederland (Data.ai, 2022).
Diversiteit in leeftijd: YouTube-gebruik onder jong én oud
YouTube is een divers platform. Met diverse redenen voor gebruik, en diverse manieren van streamen. Maar ook een breed scala aan leeftijden bevindt zich op YouTube. Dat maakt YouTube ook een platform om diverse doelgroepen te bereiken. Alhoewel sommige merken verwachten dat het alleen de jongeren zijn die zich op het platform begeven, bewijst de data het tegendeel. In elke leeftijdscategorie, ongeacht het geslacht wordt YouTube gebruikt (Statista, 2022).
Populaire YouTube-content die je niet gelijk verwacht
En zijn bovenstaande cijfers nog niet genoeg? Laat dan de populariteit van bepaalde content voor je spreken. Dat YouTube, ook door oudere doelgroepen, gebruikt wordt om entertainment-video’s te kijken rondom zijn of haar favoriete onderwerpen zal niemand verbazen, maar dat heel veel mensen het platform gebruiken voor informatie, zelfontwikkeling en connectie wellicht wel. Een paar voorbeelden van populaire YouTube-content die je wellicht niet gelijk zou verwachten:
- Klassieke muziek: zeker hiphop en rap is ontzettend populair maar dat geldt ook voor klassieke muziek. Zo heeft het AVROTROS Klassiek kanaal meer dan 330.000 abonnees en meer dan 150 miljoen views gegenereerd en is André Rieu misschien wel de populairste Nederlandse artiest op het platform. Zijn optredens zijn al meer dan 2 miljard (!) keer bekeken.
- Nostalgisch entertainment: niet alleen hedendaagse TV-series en films zijn populair, ook ‘gouden oudjes’ hebben veelvuldig een nieuw leven gekregen op YouTube. Zo worden bijvoorbeeld oude afleveringen van o.a. Pipi Langkous, Bassie en Adriaan, Oppassen en Zeg ‘ns Aaa door honderdduizenden Nederlanders bekeken. Dit biedt mogelijkheden voor contenteigenaren om hun archief te activeren en zo te monetizen. Een goed voorbeeld hiervan is Mr Bean. Alhoewel de originele serie maar 14 afleveringen kende (!) genereert dit YouTube-kanaal bijna 10 miljard views.
- Kleine ondernemers: dat niet alleen grote merken kunnen YouTube succesvol kunnen inzetten bewijst loodgieter Anouar Otmane uit Den Haag. Met zijn YouTube-kanaal Loodgieter Den Haag Stad is hij een regelrechte hit op YouTube wat hem niet alleen maar views oplevert maar ook meer klanten dan hij aan kan, vertelde hij onlangs in een interview aan het AD. Hier vind je meer voorbeelden van succesvolle merken op YouTube.
- B2B content: Vrijwel iedere ondernemer kan impact maken met YouTube. Ook als je een zakelijke doelgroep bedient. YouTube beïnvloedt aankoopbeslissingen, ook voor B2B-producten. Hier vind je zeven voorbeelden van B2B-merken die YouTube succesvol inzetten.
- Onverwachte influencers: Bij het woord influencers denken we vaak bekende namen zoals EnzoKnol en Kalvijn maar wist je ook dat er hele communities rondom het boerderijleven zijn? Deze FarmTubers zijn een regelrechte hit op YouTube en blijven maar groeien. Lees hier meer over de opkomst en populariteit Farmfluencers.
Er zijn nog veel meer ontzettend populaire communities en creators waar velen geen weet van hebben. Bekijk en lees voor meer interessante content-ontwikkelingen het jaarlijkse Trends Report van YouTube.
YouTube is er voor alles en iedereen: hoe maak je hier als merk gebruik van?
De conclusie in het kort: YouTube is ongekend populair. Naast entertainment, wenden miljoenen gebruikers zich tot YouTube voor informatie, zelfontwikkeling en verbinding. Diverse content wordt gestreamd door diverse leeftijden via desktop, de mobiele App, maar ook de Connected TV.
Deze populariteit wekt steeds meer interesse van merken om het een belangrijke plek in hun marketingplannen voor 2022 te geven. Benieuwd hoe jij ook als merk dit jaar meer succes kan behalen op YouTube? Download dan onze gratis YouTube-guide voor merken. In deze gratis whitepaper, speciaal gemaakt voor merken, geven wij antwoord op bekende vraagstukken van marketeers:
#1 Hoe claim ik een domein op YouTube en Google?
#2 Welke content moet ik maken?
#3 Hoe behaal ik meer views op mijn bestaande content?
#4 Hoe kan ik mijn merkvoorkeur vergroten?
#5 Hoe kan ik effectief adverteren op YouTube?
Ben jij klaar om deze populariteit te gebruiken voor jouw merk? Download nu jouw YouTube-guide.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!