De boeken (van de toekomst) van Ben van der Burg
Deze week was Ben van der Burg, Chief Commercial Officer digitaal bureau Triple, curator van Random Pic(k) Of The Day For A Week. Vijf dagen lang deelde hij zijn inspiratie op de LinkedIn-pagina van Nils Adriaans én Adformatie (één bijdrage per dag).
Hier zijn 5 pic(k)s:
Vacatures
Concern communicatieadviseur
Gemeente AltenaAllround Marketeer
CovetrusCampagneleider fondsenwerving
Natuur & Milieu1. Het Boek Van Het Verleden: The English Physician
'In 1652 publiceerde Nicholas Culpeper zijn eerste versie van ‘The English Physician’ die in 1953 werd uitgebreid tot ‘Culpeper's English Physician and Complete Herbal’. Dit boek verzamelde de bestaande biomedische kennis in een overzichtelijk en gedetailleerd naslagwerk en is tegenwoordig nog net zo inspirerend als toen. Het is misschien wel wat makkelijker om de kennis tot je te nemen via een modernere herinterpretatie zoals ‘Breverton's Complete Herbal’.
Innovatie gaat vaak de mist in als je een tunnelvisie hebt. Dan kijk je niet meer om je heen, naar links, rechts, omhoog of omlaag, maar alleen strak naar voren. Je mist enorm veel als je technologische oogkleppen op hebt. Vandaar dat de beste ideeën vaak komen tijdens momenten van rust, vooral in de natuur tijdens het sporten. Doorbraken komen meestal niet vanzelf, maar doordat de zintuigen worden geprikkeld.
Doorbraken zijn een proces van proberen, ondervinden en bespreken. Er zijn veel mensen zoals Breverton geweest die weer voortborduurden op de bevindingen van Culpeper. Zij hebben eventuele fouten gecorrigeerd, en inspireren anderen weer met hun eigen aanvullingen. De les die het boek van het verleden leert is dat soms de meest innovatieve nieuwe ideeën kunnen ontstaan wanneer je durft terug te kijken en je vervolgens de tijd en ruimte neemt voor het huidige moment. De wijsheid van het verleden kan zo worden omgetoverd naar de doorbraken van de toekomst.'
2. Tijdloos: Ventoux
'Ventoux van Bert Wagendorp gaat over zoeken en vinden. Het boek gaat over vier mannen en een vrouw die samen, 30 jaar na hun eerste (noodlottige) bezoek, terugkeren naar Mont Ventoux in de Provence.
Het boek kreeg goede kritieken toen het uitkwam en werd in 2013 ook uitgeroepen tot boek van de maand bij De Wereld Draait Door. Er worden interessante vragen in gesteld, zoals: “Kun je keuzes tenietdoen? Wat doet de tijd? Wat ís de tijd? Kan liefde een hechte vriendschap breken? Kun je schuld hebben aan het noodlot?”
De antwoorden die de hoofdpersonages zoeken en vinden op deze vragen komen soms overeen met de vragen die je jezelf als lezer stelt, en soms ook weer net niet. Vaak denken zowel personages als lezers dat ze het één zoeken om zich vervolgens te realiseren dat zij het ander hebben gevonden.
Ventoux vervlecht heden en verleden, fabel en fictie. Een centraal karakter in het boek is een dichter die de berg beklimt. In 1336 beklom Franscesco Petrarca, eveneens een dichter, dezelfde berg echt. Wat verenigde deze fictieve en echte dichter, zo ver gescheiden door tijd en realiteit? Dat is hun antwoord op de vraag: “Waarom wil je deze berg beklimmen?” Zij gaven allebei hetzelfde antwoord: “Omdat hij er is.” Vraag een topsporter eens waarom hij/zij zo hard werkt om records te breken en rivalen te trotseren, en je zal een soortgelijk antwoord krijgen: “Omdat ze er zijn”.'
Ventoux van Bert Wagendorp werd ook verfilmd - het beeld hieronder is uit die film.
3. The Whole Earth Catalogue
‘“The Whole Earth Catalogue” ving niet alleen de tijdsgeest toen het voor het eerste uitkwam in 1968, het was de manifestatie ervan. Het klinkt misschien een beetje raar om een catalogus uit de jaren '70 het boek van het heden te noemen, maar dat is exact de kracht ervan. Het was een papieren Google search voordat we Google hadden, het was User Generated Content (UGC) voordat we UGC hadden, en het belichaamde de geest van innovatie die de huidige tech wereld nog steeds voortdrijft. Blogs, influencers, grass roots advertising, viral trends, noem het maar op, grote kans dat het op de een of andere manier in de Whole Earth Catalogue te vinden was.
De Whole Earth Catalogue leeft voort in de vooruitstrevende publicaties van nu zoals Wired. Je hebt dit misschien al eens eerder gehoord als je al een tijdje in de tech wereld rondloopt, maar het is voor ieder persoon in ieder vak net zo belangrijk:
“Stay Hungry, Stay Foolish.”
Dit was het afscheidsbericht van Stewart Brand, geschreven op de achterkant van de laatste editie van de Whole Earth Catalogue die uitkwam in 1974. Je moet altijd blijven hongeren naar kennis, succes, en vooruitgang als je (schaats)baanbrekende ontdekkingen wilt doen. Je moet vooral niet denken dat je alles al weet, dat je de koning der wijzen bent want dan stagneer je, raak je afgesloten en ga je verder op je routine. Wees maar lekker die dwaas die open blijft staan voor nieuwe ideeën en impulsen.’
4. Tijdloos: Vaslav
'Vaslav Nijinsky was een legendarische balletdanser in de vroege 20e eeuw. Hij is ook het hoofdkarakter in de roman Vaslav van Arthur Japin. Vaslav werd in 1889 geboren in Kiev, Oekraïne, als zoon van Poolse ouders. De roman werd in 2010 gepubliceerd in Nederland. Vaslav sprak tot de verbeelding met zijn sprongen die de zwaartekracht leken te trotseren. In de tijd dat hij actief was, 1908-1917, danste hij eerst hoofdrollen voor het Imperiale Russische Ballet, en werd hij daarna de ster van het internationaal gerenommeerde Ballets Russes van Sergei Diaghilev.
Bekeken door een moderne lens gaat Vaslav over wat sociale media met ons doet, en hoe de verwachtingen en druk van de moderne maatschappij mensen kunnen breken. Zowel in het leven als in het boek zag iedereen een andere versie van Vaslav, de Vaslav die zij wilden zien, de Vaslav die zij nodig hadden. Komt dat misschien bekend voor? Lijkt een beetje op het toneel van de sociale media en bredere ‘attention economy’ toch?
Dit is dan ook wat de schrijfstijl van Vaslav tijdloos maakt, het is namelijk biografisch geschreven ondanks dat het een werk van historische fictie is. Wij stellen onszelf vaker dan ooit in het nepnieuws-tijdperk de vraag wat nep is en wat echt. De centrale vraag in Vaslav is het donkere randje van de online roem waar we het allemaal liever niet over hebben. Het confronteert lezers met de vraag wat blijft van/voor jouzelf over als je een personal brand wordt?'
Arthur Japin: ‘Ik bereid elk boek voor zoals een acteur een rol voorbereidt’
5. Het VPRO Tegenlicht Boek van de Toekomst - Augmented Reading
'Dus, waarom is dit een boek van de toekomst? Laten we het daarvoor hebben over Augmented Reality (AR), laten we het hebben over Artificial Intelligence (AI), en laten we het hebben over de toekomst van het boek in de wereld van het scherm.
Op dit moment moet je nog met je mobiel de Quick Response (QR) codes scannen die op een door de VPRO verspreid boek zitten. Deze codes nemen je dan naar een verbonden pagina in een groot archief van informatie-fragmenten en media-content. In dit archief vind je onder andere fragmenten van de VPRO Tegenlicht-uitzendingen.
We hebben tegenwoordig allemaal kasten vol met boeken die dienen als ornamenten in plaats van referentiemateriaal. We fixeren op onze schermen, zoekende naar informatie die er wel is, maar die we niet meer weten te vinden.
Zoals op de landingspagina van het ‘archief van de toekomst’ wordt uitgelegd, gebruikt dit archief AI om meer dan 500 uitzendingen tussen 2002-2022 op nieuwe manieren zichtbaar en vindbaar te maken.
Alle kennis in de wereld betekent niets als je het niet kan vinden en gebruiken. De bruikbaarheid van informatie is ook een speerpunt van AR, en de reden waarom grote jongens als Apple nu bezig zijn om AR-brillen te maken. Het constant tevoorschijn moeten toveren van je mobiel, openen van de QR-lezer, het apart moeten bekijken van de fragmenten waarnaar de codes linken… veel te onhandig, veel te veel stappen.
Stel je voor dat er subtiele markers (herkenningspunten) zijn voor jouw toekomstige bril, die door middel van de AI-bibliothecaris weet wat hij je moet laten zien bij het lezen van een boek. Het boek van de toekomst biedt het comfort en leesplezier wat je gewend bent, met een hele wereld aan extra content en diepgang die je eraan toe kan voegen. Oftewel, Augmented Reading (AR).'
Komende week is Mary Hoogerbrugge, merkspecialist en oprichter van De Positioneerders, beschermvrouwe SWOCC en voorzitter Effie Awards, curator van #RPOTDFAW.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid