Reden voor de IAMashamed-actie is het gemeentebesluit om op de Nieuwmarkt en de Zeedijk geen vergunning te verlenen voor Gay Pride evenementen vanwege de angst voor botsingen met voetbalsupporters. Daarmee moet in feite de homo-gemeenschap wijken voor een door de gemeente ervaren risico, terwijl het juist de gemeente zou moeten zijn die dit soort risico's zou moeten bestrijden.
Dat de gemeente worstelt met het ontwikkelen van een visie op het homobeleid in relatie tot citymarketing bleek gisteren ook op het door VSA, Logeion en Communicatieforum Amsterdam georganiseerde 'Zomertreffen'.
Een gayvriendelijk beleid versterkt het imago van een stad als een creatieve en vrije plek. Amsterdam heeft vanouds zo'n imnago, maar door het snel ontwikkelen van andere steden op dit vlak is de concurrentie flink toegenomen: Barcelona, Madrid, Berlijn en Praag zijn geduchte concurrenten geworden. Tegelijkertijd werd tijdens de discussie een 'vertrrutting' geconstateerd van de Amsterdamse scene, die enerzijds te maken heeft met de kleinschaligheid van de stad, maar ook met een soms wel klein-denkend bestuur. Berucht zijn inmiddels de interventies van het Stadsdeel Amsterdam, die vooral oog blijkt te hebben voor de bewoners van de ggrachtengordel, maar van een grootstedelijke functie van het centrum niets wil weten.Namens de Gemeente hield Rijk van Ark een warm pleidooi om meer te doen in de communicatie van Amsterdam met het homovriendelijke imago, maar dat daar praktische problemen aan zitten werd ook wel duidelijk. Want welke kant moet het uitgaan: Amsterdam als plek der 'vertrutting' met een profiel voor wat oudere homostellen, of Amsterdam als Gay partycapital met een liberaal beleid voor een kosmoplitisch partypubliek?
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!