Dat stelt gezinspedagoog prof. dr. J. Gerris van de Katholieke Universiteit in Nijmegen. Gerris meent dat het hoog tijd is voor een preventieve aanpak van gedragsproblemen bij jongeren. Opvoedtelevisie en speciale lesprogramma's op scholen kunnen volgens hem de sociale controle, die vroeger werd uitgeoefend door kerk, buurt en vereniging, op een moderne manier overnemen.
De hoogleraar vindt dat het verval van waarden en normen, op dit moment een populair politiek onderwerp, mede is veroorzaakt doordat de samenleving al heel lang structureel accenten in de opvoeding heeft verwaarloosd. ‘Kinderen hebben tijd nodig om zich gewenst gedrag eigen te maken. Maar die tijd hebben werkende ouders niet. Uit onderzoek blijkt dat crèches de ouders niet volledig kunnen vervangen. Dus moet de maatschappij zorgen dat ouders tijd krijgen. In Duitsland mogen ouders van jonge kinderen maximaal vijf jaar uit hun baan stappen voor de opvoeding. Daarna kunnen ze gegarandeerd terugkeren op hetzelfde niveau’, stelt hij.
Volgens Gerris hebben zulke maatregelen veel meer zin dan bijvoorbeeld de spotjes van Postbus 51 over a-sociaal gedrag. Hij noemt dat aandachttrekkers, die geen serieus vervolg krijgen. Gerris constateert dat behalve het CDA geen enkele politieke partij iets over gezin en opvoeding in het programma heeft staan. Maatregelen als meer blauw op straat en harde aanpak van probleemjongeren spannen volgens hem het paard achter de wagen. Speciale pestprotocollen op basisscholen vindt hij een karig aanbod: ‘Het ambitieniveau van een school moet toch een stuk> hoger liggen.’
Gerris is niet voor het kweken van brave burgers, zegt hij. ‘Iedereen heeft recht op individuele vrijheid. Maar je komt elkaar onderweg tegen. Dan moeten mensen als kind al geleerd hebben hoe ze met onderlinge verschillen om moeten gaan. Wie thuis het kind aan de top zet voedt ze niet op tot normale volwassenen. Ouders moeten als verantwoordelijken boven hun kinderen staan. En omdat veel ouders dat niet meer vanzelf doen is opvoedtelevisie een goed middel.’
In Nijmegen ontmoeten tientallen wetenschappers en deskundigen elkaar donderdag en vrijdag op het door Gerris georganiseerde jaarlijkse Gezinssymposium van de universiteit. Centraal thema van het symposium is de gezamenlijke verantwoordelijkheid van gezin, school en maatschappij voor jeugdzorg. Onder meer komt de mogelijke taak van de nieuwe gezinscoach aan de orde.
Bron: ANP
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!