‘Enorme communicatieblunder van SBM Offshore’

Te zot voor woorden. Zo bestempelt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers de communicatie rondom het ontslag van topman Jean-Philippe Laures bij SBM Offshore. Deze beursgenoteerde onderneming meldde in een interne mail dat de directeur was ontslagen, maar lichtte de buitenwereld niet in.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Wat doe je als beursgenoteerd bedrijf als een van je topmannen wordt ontslagen? Je meldt het intern en verspreidt tegelijkertijd voorbeurs een persbericht.

Intern memo
Niet bij SBM Offshore. Het had intern al in een memo aangegeven dat chief operation officer Jean-Philippe Laures was ontslagen, maar dacht blijkbaar dat het ook intern zou blijven. Dat gebeurde uiteraard niet.

Kwade genius
De Telegraaf pikte het gelekte nieuws op en bracht het bericht, waarna de koers van SBM Offshore bijna 10 procent naar beneden viel tot onder de 14 euro. Volgens de krant zou Laures worden gezien als de 'kwade genius' achter een fraudezaak waar SBM momenteel in Afrika in is verwikkeld.

‘Er ontstond grote onrust’, zegt Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. ‘De markt begon op hol te slaan, juist ook omdat we niet van SBM te horen kregen waarom de COO was ontslagen.’

Volgens Versteeg, die inmiddels contact heeft gehad met de investor relations van SBM Offshore, zal ongetwijfeld hebben meegespeeld dat er juridische beletsels waren om open naar buiten te treden. ‘Maar alleen een aankondiging was voldoende geweest. Nu dachten analisten: er is veel meer aan de hand.’

Persbericht
SBM bracht na het bekend worden van het ontslag van de COO nog wel een persbericht uit. Het wilde de ‘markt geruststellen’ dat het ontslag niets heeft te maken met de operationele prestaties van SBM Offshore. Verder wilde het niet op het ontslag ingaan.

SBM Offshore was niet bereikbaar voor commentaar.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie