Een pak melk dat waarschuwt als de inhoud zuur is en brood dat een paar weken langer goed blijft zonder te beschimmelen.
Innovatieve verpakkingsconcepten houden etenswaren veel langer vers, maar Nederlandse supermarkten wachten af, zo blijkt uit een artikel in het vakblad De Ingenieur.
Manieren om met behulp van de verpakking voedsel langer goed te houden zijn al lang in de Nederlandse supermarkten te vinden. Onder gehakt zit bijvoorbeeld een 'luiertje' dat vrijkomend vocht absorbeert zodat bacteriën geen kans krijgen; voorgesneden sla is onder beschermende atmosfeer verpakt om bederf te remmen.
Inmiddels zijn er echter verpakkingen die veel meer kunnen om de versheid en smaak van levensmiddelen te garanderen. Actieve omhulsels verlengen de houdbaarheid van het voedsel door de aanwezige bacteriën te doden en intelligente verpakkingen gebruiken sensoren om informatie te geven over de bewaaromstandigheden en de kwaliteit van het product.
Met name Amerikaanse en Japanse bedrijven hebben veel geïnvesteerd en ontwikkeld.
En wat gebeurt er in de Nederlandse praktijk? Niks, volgens de Ingenieur. 'Er zijn misschien één of twee dingetjes te vinden', stelt verpakkingstechnoloog dr. Ulphard Thoden van Velzen van Wageningen UR. `De trend is momenteel om te bezuinigen op verpakkingen. Maar een goede verpakking kost uiteindelijk minder en heeft een beter product tot gevolg.`
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!