Daarbij is de ene omroep zuiniger dan de andere. Dit blijkt uit vertrouwelijke cijfers van McKinsey gepubliceerd door NRC Handelsblad, McKinsey trekt geen conclusie over de totale efficiëntie per omroep. Tot de omroepen die, in verhouding, een flink deel van het budget opmaken aan overhead en andere indirecte kosten, behoort Teleac. De omroep is ‘slechts’ 14 uur op televisie en 10 uur per week op de radio. Teleac heeft twaalf staffunctionarissen voor management, bestuur en beleid. Het management omvat 31,2 procent van het personeelsbestand. Alleen NOS RTV heeft meer staffunctionarissen (67), maar deze omroep is met 645 personeelsleden en 47 uur televisie en 80 uur radio per week, drie keer zo groot als Teleac. Alle A-omroepen hebben minder staffuncties dan Teleac. EO (13,4 procent) en NPS (19,3 procent) hebben het minst zware management. TROS en VPRO hebben met respectievelijk 26,9 procent en 21,2 procent juist een zware top.
McKinsey signaleert ook dat de publieke omroepen hun studio's slecht benutten. Ze staan vaak leeg. De omroepen bouwden met de publieke middelen allemaal eigen studio's. Er werd niet veel samengewerkt om kosten te besparen.
Het McKinsey-onderzoek werd in juni gepresenteerd en is gedaan in opdracht van het ministerie van OC en W. Het onderzoek volgde op het besluit van het kabinet om de publieke omroepen bezuinigingen op te leggen die op kunnen lopen naar tachtig miljoen euro.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!