Van de ondervraagden geeft slechts 22 procent de voorkeur aan het klassieke stemhokje. De overige 16 procent heeft geen voorkeur. Een ruime meerderheid van de deelnemers aan het onderzoek (85 procent) verwacht dat stemmen via internet binnen vijf jaar mogelijk wordt. Burger@overheid ziet hier een belangrijke taak voor het huidige en komende kabinet.
Uit het onderzoek van burger@overheid is ook gebleken dat de Nederlandse burger een risico ziet in het stemmen via internet. De gevoeligheid voor fraude of manipulatie wordt door 60 procent van de ondervraagden gezien als het belangrijkste risico.
Het onderwerp stemmen via internet is afgelopen dinsdag in de Tweede Kamer aan de orde geweest. Daar werd gesproken over het project ‘Kiezen op afstand’ dat het mogelijk moet maken om tijdens de Europese verkiezingen in 2004 experimenten met plaatsonafhankelijk stemmen uit te voeren. Daarbij gaat het om stemmen via internet en telefoon voor kiezers die in het buitenland wonen en om stemmen in een willekeurig stemlokaal binnen de eigen gemeente. Uit het onderzoek van burger@overheid blijkt dat de burger het belangrijk vindt om plaatsonafhankelijk te kunnen stemmen. Het werd genoemd als de belangrijkste reden om te stemmen via internet.
Uit het onderzoek bleek echter ook dat meer dan de helft van de internettende Nederlanders al bij de komende Tweede Kamerverkiezingen via internet zou willen stemmen. Ruim 80 procent van de ondervraagden denkt dat de opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen hoger zal liggen wanneer er gestemd kan worden via internet. Het verhogen van de verkiezingsopkomst is één van de redenen waarom de Tweede Kamerleden Te Veldhuis en Rehwinkel afgelopen dinsdag in een motie hebben voorgesteld om ernaar te streven stemmen via internet bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2007 verantwoord mogelijk te maken. Minister Remkes heeft toegezegd hier serieus naar te kijken. Uit het onderzoek van burger@overheid kan geconcludeerd worden dat de internettende Nederlander al eerder dan 2007 via internet zou willen stemmen. Dinsdag 12 november stemt de Tweede Kamer over de motie.
Het onderzoek is uitgevoerd door burger@overheid in samenwerking met Netpanel. Het publiekspanel van burger@overheid bestaat uit 1400 leden die representatief zijn op voor de Nederlandse internetter op demografische kenmerken. Het onderzoek van het platform is in uitgebreide vorm te lezen via de websitewww.burger@overheid.nl.
Burger@overheid is hét klankbord voor de digitale overheid. Oud-kamerlid mevrouw drs. M.M. van Zuijlen is voorzitter van burger@overheid.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!