‘Dit is weer een stap op weg naar een centralistisch geleide staatsomroep', meldt Tros-voorzitter Karel van Doodewaerd. ‘Deze voorstellen ademen de geest dat men eigenlijk liever af wil van de omroepverenigingen', zegt Avro-voorzitter Martijn Sanders.
Als het aan het kabinet ligt, verdwijnen de omroepvoorzitters voor 1 januari uit de raad van toezicht Publieke Omroep (PO). Onafhankelijke kroonleden nemen hun plaats in. Het kabinet wil verder de uitzendlicenties drastisch inkorten. Op het moment hebben die licenties een looptijd van vijf jaar. Tussen 2005 en 2008 moet dat drie jaar worden.
Met deze maatregelen loopt het kabinet vooruit op een uitgebreid plan over de toekomst van het Nederlandse omroepbestel, dat over een klein jaar gereed moet zijn. Haast is volgens het kabinet geboden, omdat de toekomstvisie anders niet binnen de lopende regeerperiode in wetgeving valt om te zetten.
Staatssecretaris Van der Laan (Media) en het kabinet nemen een aantal van de aanbevelingen over uit het rapport van de commissie-Rinnooy Kan, die het publieke bestel doorlichtte. Het kabinet besloot tot actie omdat Rinnooy Kan oordeelde dat de individuele omroepen wel goed presteren, maar dat zij niet goed samenwerken.
Publieke Omroep is eveneens kritisch. Door de licentietermijnen te beperken, creëert staatssecretaris Van der Laan ‘grote onzekerheid in een omgeving waar juist in lijn met de aanbevelingen van Rinnooy Kan orde op zaken wordt gesteld. Op dat proces werkt dit initiatief van de staatssecretaris contraproductief en demoraliserend.’ Harm Bruins Slot, de voorzitter van de raad van bestuur Publieke Omroep, stelt dat de staatssecretaris ‘daarmee een groot
risico neemt in een sector waar belangrijke verantwoordelijkheden voor de samenleving worden gedragen' (ANP).
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!