Als Martin Lindstrom een Nederlander zou zijn geweest, dan had hij dit jaar vast de titel "Marketeer of the Year" gewonnen. Ongekend hoe goed hij de marketing van z'n huidige boek Buy?ology voor elkaar heeft. Over het boek zelf is hier, daar en eigenlijk overal al genoeg geschreven. Binnen 6 weken hebben dan ook bijna 5.000 blogs over zijn boek gesproken.
Op dit moment toert hij de wereld rond om zijn boek te promoten door te spreken op seminars en congressen. Hij komt ook naar Nederland, op 12 maart haalt Focus Conferences hem naar Amsterdam. Hij is echter al eerder in de buurt. Vandaag zal hij namelijk in Gent zijn opwachting maken tijdens Youthwatching 09.
Tijdens dit eendaagse seminar wordt onder andere met Lindstrom stilgestaan bij Europese jongerentrends aan de hand van het jaarlijkse Europees Jongeren Trendrapport van youthwatchingbureau Trendwolves. Naar aanleiding hiervan kreeg ik vanuit de organisatie de gelegenheid Lindstrom een aantal vragen voor te leggen. Dat deed ik uiteraard maar al te graag.
Wat kunnen bezoekers van jouw bijdrage aan Youthwatching verwachten?
Omdat het boek wel erg makkelijk wegleest en het meest gehoorde commentaar dan ook is dat mensen uitgebreidere onderzoeksresultaten hadden verwacht vroeg ik hem wat mensen van zijn presentatie op Youthwatching konden verwachten. Lindstrom geeft aan dat hij het boek "bewust heeft geschreven als een roman, zodat het eenvoudig, vermakelijk en leuk is om te lezen." Zijn bijdrage aan dit seminar zal dat ook zijn, maar dan praktischer ingestoken. Wat kunnen we ervan leren? Wat moeten we anders gaan doen?
Hoeveel marketingbudget is er voor Buy?ology beschikbaar en hoeveel ervan wordt besteed aan online marketing?
Ik complimenteer Linstrom met zijn, in mijn ogen, bewonderenswaardige marketingmachine, maar vraag hem wel hoeveel budget hij hiervoor beschikbaar heeft gemaakt en hoeveel hiervan online wordt besteed. Als eerste geeft hij aan dat het grootste gedeelte van het door bedrijven gesponsord budget van 7 miljoen dollar is besteed aan het uiterst kostbaar fMRI onderzoeksprogramma. De exacte bedragen van zijn (online) marketinguitgaven geeft hij niet maar hij geeft wel aan dat "online marketing essentieel is geweest". Naast een aantal virale campagnes met video's van Lindstrom werden ook Facebook en diverse andere trafficgenererende online vehicles ingezet.
Wat zou je marketingwise anders hebben gedaan als je boek gericht was op jongeren tussen de 14 en 25?
Lindstrom zou zich graag verder willen verdiepen in het verschil tussen de huidige en de "next generation" consumenten. Het scannen van hersenen van minderjarigen voor consumentenonderzoek is echter niet toegestaan, iets waar Lindstrom het overigens volledig mee eens is. In zijn boek BRANDchild (2003) beschreef hij al dat volwassenen slechts 1.7 kanalen tegelijk aan kunnen, terwijl kinderen 5.6 kanalen tegelijk kunnen 'handelen'. "Met gemak kijken ze TV, luisteren ze naar de radio, gamen of chatten ze online, bellen ze met vrienden én doen ze ook nog wat huiswerk. Dit betekent volgens hem dat ons een generatie staat te wachten die waarschijnlijk heel anders op merken, advertenties en tv commercials gaat reageren.
In het boek viel al te lezen dat seks op zichzelf niet verkoopt, maar dat het de controverse is die de aandacht trekt. Ik vraag Lindstrom aanvullend of dit ook voor jongeren geldt. "Omdat seks tegenwoordig zo wijdverspreid en toegankelijk is, nemen jongeren er geen aanstoot meer aan. Vandaar dat het effect op jongeren nog minder groot is."
Welke jongerentrends gaan Europa in 2009 domineren en waarom?
1. Kids taking over ownership of brands
"Kids will take over the ownership of brands - and run with brands in way's we've never seen before - I call this MSP - me - selling -proposition. It means that marketers finally will have to learn to let go of their brands and ask the consumers to market it."
2. Contextual branding
"Contextual branding will appear big time - sending the right message to the right audience
at the right time - like placing a Pizza Hut store in a live computer game after 6.00PM - where people order (real) pizzas and receive these 40 minutes later."
3. Brands having to get real
"Brands need to admit mistakes, share their weaknesses with kids as kids are much more critical towards brands and expect them to be honest. In short - brands will more and more try to be "real" by sharing their mistakes and weaknesses with the world - something unheard of only a couple of years ago."
Wat voor consument was je eigenlijk zelf als jongere?
Ik vraag Linstrom naar zijn favoriete merken toen hij 16 jaar was (1986). Zijn antwoord hierop is verrassend: "None - brands wasn't around when I was a kid - no kidding - true! And it was great - I in fact feel sorry for many kids that they're are under such pressure as they are today to wear the right labels" Een bijzondere uitspraak voor een marketing guru die vast ook een aantal grote kledingmerken tot zijn clientele mag rekenen. Maar, voegt hij eraan toe, dat is dan ook de redden dat hij een aantal 'serious ethical standards' heeft als het gaat om het communiceren met jongeren.
Hoe zou je zelf het Martin Lindstrom merk omschrijven?
Ik besluit met de vraag hoe hij zichzelf als merk zou omschrijven. Hiervoor gebruikt hij een recente uitspraak van The Times: "Martin Lindstrom is the advertising and branding worlds' answer to Robbie Williams." ;-)
Youthwatching 09 is vandaag vanaf 08:30 uur via live-blogging te volgen. Lindstrom trapt na de introductie als eerste spreker om 09:00 uur af. Naast Lindstrom zullen o.a ook Nico Rull (Red Bull), Maarten Leyts (Trendwolves), Jeroen Boschma (Generation Einstein), Antti I‒hrling (Blyk) acte de presence geven.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!