Tijdens de Landelijke Omgevingsmanagementdag in Den Bosch werden de verwonderpanels gepresenteerd door Dieter de Vroomen van Luisterpunt. Een verwonderpanels is samengesteld uit maatschappelijk betrokken buitenstaanders die door het project worden uitgenodigd voor een sessie van een dag. Tijdens die sessie legt het project vragen en dilemma's voor, waar het tegen aanloopt bij de realisatie van het project. Het idee is ontstaan door een studiegroep 'Baanbrekers in de Bouw' - opdrachtgevers, aannemers en adviesbureaus in de bouw.
Het mooie van de aanpak van de verwonderpanels is dat de deelnemers niet belast zijn met de geschiedenis van het project, of op enige wijze geraakt worden in hun belangen door het project. Daarom kunnen zij open kijken naar de hen voorgelegde vragen. En op die manier ontstaat er een onafhankelijke en multidisciplinaire reflectie, waar het project veel aan kan hebben.
De aanpak van de verwonderpanels is zeker verfrissend en kan nieuwe perspectieven bieden. Tegelijkertijd kan het ook vragen oproepen vanuit de omgeving: hebben de oordelen van het panel ook een formele status in het vervolg, kan er van worden afgeweken? Is er vrije inzage in alle documenten van de sessie? Maar als je daar over voldoende helderheid vooraf kunt bieden lijkt het mij een instrument met potentie. Het lijkt mij leuk om er mee te experimenteren.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!