Veiligheid is volgens burgers het belangrijkste thema waaraan de overheid
meer aandacht zou moeten besteden. 68 Procent van de bevolking zou meer
blauw op straat willen. Op het gebied van immigratie, integratie en
inburgering meent 69 procent dat de overheid meer prioriteit moet geven
aan inburgering. Ten aanzien van de sociale zekerheid hechten veel
burgers aan pensioenzekerheid. 51 Procent van de bevolking heeft
vertrouwen in de regering. Dat blijkt uit de eerste belevingsmonitor die
het kabinet aan de Tweede Kamer zal zenden.
Met de belevingsmonitor wil het kabinet inzicht krijgen in de manier waarop de inwoners van Nederland maatschappelijke vraagstukken en het beleid van de overheid ervaren. Maandelijks wordt aan een representatief deel van de Nederlandse bevolking van 16 jaar en ouder gevraagd welke maatschappelijke problemen hen bezighouden en in welke mate de overheid daar volgens hen aandacht aan besteedt. Op die manier ontstaat een duidelijk beeld van de 'publieksagenda' enerzijds en de 'regeringsagenda' anderzijds. Op basis van deze eerste meting zijn geen vergaande conclusies te trekken. Trends en ontwikkelingen worden zichtbaar als meerdere metingen zijn verricht. Na een aantal metingen zal het instrument worden geëvalueerd.
Het eerste onderzoek, dat in februari 2003 heeft plaatsgevonden, laat zien dat een meerderheid (60 procent) van de ondervraagden vindt dat de regering onvoldoende weet wat er leeft onder de bevolking. 44 Procent is van oordeel is dat de regering een adequaat beleid voert.
De belevingsmonitor vloeit voort uit het Actieprogramma Overheidscommunicatie 2002-2006, dat het kabinet in mei 2002 aan de Tweede Kamer zond. Doel van het actieprogramma is een nauwere samenhang tot stand te brengen tussen de vorming van beleid en de overheidscommunicatie. Niet alleen moet er al in een vroeg stadium van beleidsvorming aandacht zijn voor de communicatieve aspecten, ook moet de burger nadrukkelijker bij de totstandkoming van beleid worden betrokken.
In het kader van de belevingsmonitor vindt ieder kwartaal een algemene meting plaats, terwijl de meting in de overige maanden dieper ingaat op een cluster van onderwerpen. In de volgende meting, waarover eind april wordt gerapporteerd, staan de onderwerpen economie, financiën, sociale zekerheid en zorg centraal.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!