De bedrijven zouden zo de uitkomst van de veiling hebben willen beïnvloeden. Dat is verboden op grond van de Mededingingswet. De veiling heeft 5,9 miljard gulden opgebracht, veel minder dan verwacht.
De NMa heeft besloten tot een onderzoek na belastende verklaringen tijdens een hoorzitting, woensdag in de Tweede kamer.
De advocaat van Telfort verklaarde toen dat zijn bedrijf tijdens de veiling is benaderd door Versatel. Versatel zou het op een akkoordje hebben willen gooien met Telfort door uit de veiling te stappen, in ruil voor de toezegging van het Telfortnet gebruik te kunnen maken.
Versatel gaf eerder dit jaar een heel andere lezing. Het zou juist Telfort zijn geweest die Versatel 'bedreigende' brieven heeft gestuurd. Daarom is Versatel uit de veiling gestapt, volgens die lezing.
Versatel, dat nog altijd niet actief is in de mobiele telefonie, voelt zich niet bedreigd door het bezoek van de mededigingingsautoriteit. “Daar hebben wij geen enkel probleem mee”, zegt een woordvoerster. Zij zegt de uitkomst van het onderzoek vol vertrouwen tegemoet te zien. Ook Telfort maakt zich geen zorgen. “Wij hebben niets te verbergen”, aldus een woordvoerster.
De overheid veilde in juni vijf vergunningen voor UMTS. Er waren zes kandidaten. Toen Versatel de handdoek in de ring gooide, was de veiling voorbij. De NMa weet niet welke lezing de juiste is en verdenkt voorlopig beide bedrijven. De 'kartelpolitie' heeft de bevoegdheid stukken die op de kantoren van de verdachte telefoonmaatschappijen worden aangetroffen, te kopiëren of in beslag te nemen.
(3-11-2000)
(bron: ANP)
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!