Dit zijn de voorspellingen van Werner Vogels voor 2016
Ontwikkelen van applicaties gemakkelijker maken
Ondanks de belofte van technologie om onze levens makkelijker te maken, zijn sommige applicaties in de loop der tijd tamelijk ingewikkeld geworden. Complexe systemen zijn in eerste instantie altijd simpel ingericht, en worden na verloop van tijd altijd uitgebreider en ingewikkelder. Het is immers makkelijker om een eenvoudig systeem te bouwen dat veilig en betrouwbaar is en dat uit te breiden, dan te beginnen met een complex systeem waarbij al teveel variabelen zijn om in de gaten te houden. We zien daarom een populaire trend waarbij mensen proberen hun applicaties, infrastructuur en technologische systemen te simplificeren.
In 2016 zien we de zoektocht naar simpelere applicaties een vlucht nemen. De reden is dat klanten eindelijk aan de slag kunnen met een aantal nieuwe componenten, die als clouddienst worden aangeboden.'
Vacatures
Campagneleider fondsenwerving
Natuur & MilieuSenior communicatieadviseur Milieu & Veiligheid
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en MilieuSenior PR & Communicatie Manager
Bobbery Amsterdam
Het ontwikkelen van diensten simplificeren: Microservices
In traditionele dienstgeoriënteerde architecturen zijn diensten vaak behoorlijk course-grained. Zo kan een klantmanagementdienst alle functionaliteit op het gebied van handelingen met klantdata bevatten. Veel van de functies van deze dienst overlappen echter niet op het gebied van schaalbaarheid en beschikbaarheid. Een klantlogin, die vaak gebruikt wordt, vereist een heel andere schaalbaarheid dan een adresboekdienst die enkel nodig is wanneer producten verzonden moeten worden. We zien een trend ontstaan waarbij applicaties opgedeeld worden in losse onderdelen, om deze monolithische systemen te simplificeren.
Een hot item in de wereld van softwareontwikkeling, is diensten en softwaresystemen tot de kleinst mogelijke bouwstenen uit elkaar halen. De kleine diensten, vaak ‘microservices’ genoemd, worden ondersteund door beheercomponenten. Dit maakt applicaties flexibeler en verandert het softwareontwikkelingsproces. De grotere systemen hoeven niet langer gepatcht te worden met software updates. In plaats daarvan wordt een nieuwe versie van de microservice afgeleverd, die de vorige versie vervangt.
Cloudcomputing providers bieden container management environments die het makkelijker maken om microservice omgevingen te ontwikkelen en te beheren, en versnellen daarmee deze trend. We verwachten dat dit in 2016 en de daaropvolgende jaren de standaard wordt voor alle nieuwe applicaties.'
Computers simplificeren: serverless architectures
Een van de grootste revoluties die we de afgelopen jaren zagen in de technologische sector, is de opkomst van serverless computing. Dit komt grotendeels door de lancering van AWS Lambda, dat niet langer een fysieke of virtuele server nodig heeft om applicatiecode te draaien. Dit maakt applicatieontwikkeling veel eenvoudiger, aangezien architecten enkel hoeven na te denken over business logic en zich niet langer zorgen hoeven te maken over het beheren van servers om hun software te draaien.
Dit maakt het makkelijker om veiligheid en betrouwbaarheid van de business en klanten te bereiken. Het is immers makkelijker om geen server te beheren, dan een server.
We zien al complete bedrijven gebouwd worden die van geen enkele server gebruik maken. Een mooi voorbeeld is Teletext.io: een Nederlandse startup die innovatieve content managementsysteemtechnologie heeft ontwikkeld waarmee tekst op webpagina’s kan worden beheerd en geplaatst door de auteur van de tekst, in plaats van de programmeur. De serverloze benadering stelde Teletext in staat om snel en eenvoudig een dienst te lanceren die bedrijven over de hele wereld kan helpen. Tegelijkertijd geeft het hen een schaalbare oplossing met een nagenoeg oneindige capaciteit.
Teletext.io is slechts een voorbeeld van de vele organisaties die we hun applicaties en businesses zonder servers zien bouwen. Ik verwacht dat deze trend in 2016 explosief gaat stijgen.
Integratie simplificeren: API’s voor alles
De dagen dat systemen werden opgebouwd uit stukjes software die volledig in beheer bij de ontwikkelaar waren, zijn reeds lang voorbij. Moderne ontwikkeling draait om het bundelen van vele verschillende diensten van zowel cloud providers, zoals database- en analytics-diensten, als derden uit het cloud-ecosysteem, zoals Stripe voor mobiele betalingen, of Twillio voor telefoniediensten. Deze diensten hebben een Application Programming Interface of API nodig om ze te kunnen verbinden en gebruiken.
Het goede van API’s is dat ze zowel intern als extern ingezet kunnen worden. Niet alleen nieuwe software, maar ook legacy-software wordt voorzien van API’s, zodat nieuwe, innovatieve softwareproducten ermee verbonden kunnen worden. Unieke functionaliteit kan aan partners en klanten beschikbaar worden gesteld, waarmee nieuwe samenwerkings- en inkomstenmodellen worden gecreëerd.
Een goed voorbeeld is de Engelse krant The Guardian. The Guardian heeft, dankzij gebruikmaking van een API die bij AWS draait, een platform gecreëerd waarmee applicaties ontwikkeld kunnen worden die toegang hebben tot de prijswinnende journalistiek van de krant – meer dan 1,7 miljoen stukken content, van 1999 tot nu. De cloud is het ideale platform om API’s op te bouwen, aangezien het de mogelijkheid biedt om API-verkeer op een schaalbare, goedkope manier te verwerken, terwijl de meeste van je partners waarschijnlijk aangesloten zijn op dezelfde cloud en daardoor nauwelijks vertraging in dataoverdracht zullen bemerken.
API’s geven organisaties van alle formaten de mogelijkheid om volledige development ecosystemen te creëren, zodat hun core business in onverwachte richtingen kan groeien. Dit maakt hun data en functionaliteiten beschikbaar voor veel meer gebruikers, en zorgt voor partners die gepassioneerd zijn hen te helpen hun dienstverlening te verbeteren. In 2016 en verder verwachten we dat klantdiensten in alle bedrijven een eigen API gebruiken, en ik kan niet wachten op de innovatie die dat gaat opleveren.
Beveiliging eenvoudiger maken: cloudbeveiliging
Vooruitkijkend naar 2016, denk ik echt dat we algemeen acceptatie gaan zien van het feit dat ‘organisaties in de cloud beter beveiligd zijn dan in hun eigen datacentra’. We zien dit al gebeuren bij bedrijven die hun kritische processen naar de cloud migreren, om onmiddellijke voordeel te ondervinden van de laatste innovaties op het gebied van operationele veiligheid en fine grain beveiligingstools om individuele applicaties te beveiligen. Door beheer en verbetering van de beveiliging van de infrastructuur aan een cloud provider over te dragen, wordt de beveiliging van organisaties van alle formaten simpeler.
Voor sommigen is het misschien een verrassing, maar een van de eerste plaatsen waar we deze trend waarnamen, was in de financiële dienstverlening. Aangezien meer organisaties in beveiligingsbewuste industrieën naar de cloud verhuizen, geloof ik dat in 2016 de cloud gemeengoed wordt en geaccepteerd zal worden als dé plek om je content veilig onder te brengen en je beveiliging te verbeteren en te simplificeren.
Het is nog maar Dag 1
Met 2016 voor de deur bespreek ik slechts zeer oppervlakkig wat mogelijk gaat zijn en wat we op technisch vlak gaan zien. simplificering geeft voeding aan meer trends, zoals Simplifying Predictions, Simplifying Connected Devices en Simplifying Real Time. Technologie zal hierdoor steeds verder in ons dagelijks leven ingebed rake, en de manier waarop we leven en omgaan met de wereld om ons heen veranderen.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid