Overslaan en naar de inhoud gaan

Vertel me je bedrijfsnaam, en ik zeg hoe oud je bent

Hoe noemen ondernemingen zich door de jaren heen?
Miniatuurvoorbeeld
Miniatuurvoorbeeld

Geef me je bedrijfsnaam en ik zeg je wanneer je bent opgericht. Niet helemaal waar, natuurlijk, maar dat er zekere trends zijn in hoe mensen hun onderneming noemen, dat staat buiten kijf. 

Hoe zijn bedrijfsnamen geëvolueerd in de afgelopen decennia? 

related partner content for mobile comes here

Achternaam & Zonen

‘Firma De Jong & Zonen, met Chantal spreekt u?’ Stamt uit de tijd dat alle bedrijven familiebedrijf waren. Als de (oudste) zoon het roer overnam, kwam de toevoeging ‘& Zonen’ of ‘& Zn’ erachter. Makkelijk zat. Sommige bedrijven ontgroeiden de familiefase en werden multinational (Philips, Heineken, Albert Heijn).

Volgens het zijn er nog ruim duizend ‘& Zonen’-bedrijven in Nederland.

 

 

 

BMA’s (Bedrijven Met Afkortingen)

De Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam, de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij, Dutch State Mines; in het tijdperk dat bedrijven steeds vaker de status van familiebedrijf ontgroeiden, kwamen de drie- of vierletterige afkorting in zwang. Het liefst lekker functioneel: de afkorting moet vooral duidelijk maken waar we vandaan komen en wat we doen.

Een tenenkrommende variant in deze categorie is de ABBA-bedrijfsnaam, waarin de eerste letters van de participanten of hun familieleden zijn opgenomen.

Denk TeBoZa (Teeuwen, Boots, wonende op de Zandberg), JacMar (Jacob en Marlies) en Madam TruDo (want Truus en Doortje).

De Concurrentiekiller

In de categorie ‘prijsvechter and proud of it’ hebben we Badkamerconcurrent, Babydump en VakantieStunt. De Snack-Koning en IJspaleis stonden weer niet vooraan toen de bescheidenheid werd uitgedeeld.

Deze namen werden populair in de jaren tachtig en negentig, vooral ingegeven door prijsvechters uit de VS.

neologiX

Sinds eind jaren negentig is het eerste criterium waar een nieuwe bedrijfsnaam aan moet voldoen, dat de domeinnaam nog vrij is. Vandaar dat we terecht zijn gekomen in een lawine van neologisme.

De verzonnen namen moeten natuurlijk wel iets uitstralen: Menzis klinkt als een aardige verzorger, Essent als iets wat je echt niet kunt missen, Senseo als iets wat je eens geproefd moet hebben. IT-bedrijven hebben een voorliefde voor merknamen met een X of Q, want dat straalt technische expertise uit.

In deze periode werd ook vrij geëxperimenteerd met het gebruik van hoofd- en kleine letters. Bedrijfsnamen schrijven met alleen maar hoofdletters gebeurde al langer, nu kwamen er ook bij die juist met allemaal kleine letters werden geschreven, of waarin ineens totaal onverwachts een hoofdletter opdook. Misschien wel ingegeven door Hyves-slang, wie weet.

Appify

Spotify, Blendle, Tinder, Uber: in de app-economie moet een bedrijfs- of productnaam vooral klinken als iets wat je ermee kunt. Informatie kun je googelen, een track spotify’en en een artikel blendelen.

Ook hier geldt: als de domeinnaam nog maar vrij is. Klusje voor Genootschap Onze Taal, dit…

Dan zijn er nog trends binnen sectoren. Creatieve bureaus bijvoorbeeld staan erom bekend graag iets te doen met een kleur in combinatie met een zelfstandig naamwoord (waaronder , het bedrijf met de leukste merk-logo-combinatie).

Veel kledingwinkels en -merken zweren bij hippe Engelse woorden (Coolcat, America Today, Men At Work).

De uitzonderingen zijn, zoals altijd, het meest interessant. Zo kozen de oprichters van de Nederlandse Energie Maatschappij bewust voor een naam die klinkt alsof het bedrijf is opgericht in 1870, maar het stamt eigenlijk uit 2007 – klinkt natuurlijk ook heel ambachtelijk.

De is, je raadt al, van Ad (Nederlof).

En dan hebben we nog Smurfit Kappa; die is hors categorie.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in