Online sentiment: Wales wordt Europees kampioen
Het Europees kampioenschap is dit jaar een toernooi waar alles kan. Nederland kwalificeert zich niet en IJsland zorgde voor de tweede brexit in één week.
Maar ook online is het erg spannend in de strijd om de titel. Want wie trekt het meeste publiek en wie zorgt er voor de beste sfeer in de derde helft? Kortom: Wie is de sentimentswinnaar van het EK 2016?
Mediabureau Starcom maakt een voorspelling vanaf de kwartfinales tot het binnenslepen van de titel, op basis van het online sentiment onder de top 8 landen. In de kwartfinales is Portugal met 27 procent de winnaar op het gebied van positief sentiment ten opzichte van Polen (23% +). Hierdoor speelt Portugal de halve finales tegen Wales (29% +), dat zich kwalificeerde door te winnen van België (24% ).
Onze zuiderburen zijn overigens opvallend spraakmakend; het grootste aantal berichten (3.984) gaat over hen. De andere landen die in de halve finale uitkomen zijn IJsland en Duitsland, die wonnen respectievelijk van Italië en Frankrijk in de andere twee kwartfinales. Bij Frankrijk gaan veel berichten niet alleen over het nationale team (1/4e deel) maar ook vooral over haar rol als gastland van het kampioenschap (3/4e deel), welke niet mee worden genomen in het sentimentspercentage.
Duitsland en IJsland behalen allebei 26% positief sentiment maar Duitsland zorgt voor aanzienlijk meer berichten (3.263 tegen 2.285) en mag daarmee, vanwege de sterkere basis, door. Uiteindelijk draait alles natuurlijk om de finale waar zoals gezegd Duitsland na winst op IJsland het opneemt tegen Wales dat won van Portugal.
En hoewel Duitsland er met 3.263 berichten met de Europese titel van door lijkt te gaan is het bij de 2.619 berichten over Wales toch het positieve sentiment dat de doorslag geeft. Het gaat ten slotte niet op de kansen op doel, maar om de doelpunten. Vanuit een underdog positie, op basis van online sentiment, haalt Wales met 29% het Europees kampioenschap binnen.
Alle cijfers voor deze analyse zijn afkomstig van de Echo Listening tool van Starcom. Alle openbaar beschikbare online berichten (social, blogs, nieuws & websites) zijn meegenomen in de analyse. De data reikt van de aftrap van het EK tot aan 29 juni. De berichten over Frankrijk behelzen alleen de berichten over het Franse team, niet over de organisatie van het EK als gastland.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid